Nøkkelring med eikenøtt i lær

25 september, 2019

Nå er det straks på tide å samle sammen eikenøtter og la de spire i en vase over vinteren. Eikenøtter er et vakkert høstsymbol! Eikenøtter i lær blir et fint anheng på nøkkelknippet.

Start med å skisse opp en enkel silhuett av en eikenøtt. I naturen har de ulike utseender så det er en god ide å starte kladde på et papir. Når du er fornøyd med silhuetten klipper du ut papiret og bruker det som mal på læret. Denne eikenøtten måler ca. 7 cm og er stor nok til et nøkkelknippe.

Det lønner seg å fukte læret ordentlig før du starter å dekorere læret med mønster. Bruk en våt kjøkkensvamp og stryk over lærbiten du skal bruke. Vi har brukt resteskinn etter et større prosjekt. Har du ikke det hjemme kan du kjøpe resteskinn til en rimelig pris.

Når læret er gjennombløtt bruker du et lite kulejern (mønster og modelleringsjern med en liten kule på toppen, lik en kulepenn, men uten farge) og tegner rund eikenøttmalen. Løft bort malen og tegn hattens grenselinjer samt rutene på hatten på frihånd.

Klipp ut eikenøtten med en lærsaks, det er enklere å bruke en saks enn kniv når man skal ta ut silhuett med svingende former.

For å feste selve nøkkelringen behøver du forsterke hullet i læret med en malje. Bruk en kombinert hull og maljettang til å lage hull,  og klem siden fast maljen.

Når du jobber med tykt lær er det enklere å lage hull med tangen mens læret fortsatt er fuktig, ellers kreves det en sterk neve for å lage hull i tykt lær.

Legg så den ferdige eikenøtten til tørk med fremsiden ned mot et flatt underlag og legg litt vekt på, slik at eikenøtten tørker flatt. Når læret er helt tørrt trer du på nøkkelringen og fester nøklene på knippet.


Trustpilot