Eggestativ med freste hull

27 mars, 2024

Server nykokte egg i påsken på eggestativ med utfreste hull. Ved å bruke Dremel multiverktøy går fresingen som en drøm!

Et klassisk eggebrett før i tiden var et brett med borede hull som hvert egg kunne stå stødig i. Litt penere enn dagens eggekartonger, men som regel helt uten annen pynt eller detaljer. Prinsippet er i alle fall det samme - borede hull i et brett er perfekt for oppbevaring av egg!

Dette eggebrettet har fått et litt annet design med fine freste hull for hvert egg og myke kanter rundt hele brettet. Med mørk lakkbeis er eggebrettet ikke bare praktisk, men også en fin måte å servere eggene på til frokost. Det er like morsomt som det er enkelt å frese i tre på frihånd med en Dremel maskin!

Start med å ta mål og marker hvor hullene til eggene skal være. Ta høyde for at hvert egg måler ca 4 cm i diameter, ca 6 cm mellom senter av hvert hull er passelig. 

Bor deretter hull med et 24 mm kvistbor. Pass på at du ikke borer rett gjennom brettet, men bare akkurat så dypt som selve boret er.

Tegn deretter en ring rundt det som skal freses bort på hvert hull.

Monter fresen på Dremel maskinen. Det finnes flere varianter og former på fresene, og du må kanskje veksle mellom de forskjellige for å komme til både i bunnen av hullene og langs kantene slik at formene blir myke og avrundet. 

Bor også et mindre hull til lærremmen for å henge opp eggebrettet. Kantene freses for å gjøre hullet mykt og avrundet.

Når du er fornøyd med resultatet, pusser du lett med pussepapir hvis nødvendig. Deretter er det klart for beising. Vi har brukt en lakkbeis som ser ut som mørk eik. Stryk beisen tynt på med pensel eller svamp.

Fres et spor til lærremmen på baksiden av eggebrettet slik at brettet kan stå stødig på bordet med lærremmen i sporet.

Fresen passer også utmerket til tykkere lær. Skriv først med en fettpenn på læret. Deretter er det bare å bruke Dremel maskinen som en penn og frese fram teksten.

Klipp eller skjær ut teksten som en klassisk vimpel fra lærbiten.

Lag hull med en 5 mm hullpipe på lærremmen. 

Knyt vimpelen fast på eggebrettet med flettet lærrem i passelig lengde slik at du kan henge eggebrettet på en krok når det ikke er i bruk.

Sett fram eggebrettet på bordet når eggene skal serveres.Trustpilot