Tallerkenbrikker med tekstiltrykk

10 april, 2024

Lag raskt og enkelt fine egenproduserte dekkebrikker, og vips, så er alt dekket på – kniv og gaffel, skje og krus!

Synes du bordet ser litt kjedelig ut når du har dekket på til stående buffet? Uten tallerkener og bestikk på bordet kan det se litt tomt ut. Hva med å dekke med tallerkenbrikker der bestikk og kopper allerede er på plass?

Vi brukte et kraftig linstoff som egentlig er beregnet å bruke til møbeltapetsering. På stoffet har vi trykt et mønster av bestikk og krus med to ulike teknikker.  

Start med å klippe ut linstoffet i det målet du vil ha, ca 40 x 50 cm er passelig.

Deretter frynser du opp kantene slik at du får en ca 2 cm bred frynsekant rundt. Linstoffet vi brukte er tykt og tettvevd. Det kan derfor være greit å bruke en kraftig nål for å rispe opp kantene.

Når bredden på frynsekanten er passelig, finner du fram papir og blyant og tegner et mønster eller så skriver du ut mønsteret vårt her.

Sjekk at mønsteret du skal trykke passer til størrelsen på dekkebrikken. Tegn deretter mønsteret over på schablonplast og bruk en skarp sjablonkniv og skjær rundt konturene.

Schablonplasten passer veldig godt til enkle mønstre der hele mønsteret skjæres ut og påføres maling, som dette bestikket. Dersom mønsteret har tomme felt på innsiden, som hanken på kaffekoppen, er det bedre å bruke teknikken med Screentrykk. Tegn mønsteret over på selvklebende bokplast, skjær ut mønsteret og fest plasten i en screentrykk ramme.

Start deretter å trykke mønsteret. Vi blandet hvit og rød maling til vi fikk en fin rosa farge til kruset.

Plasser screentrykk rammen med mønsteret over linstoffet der du vil ha det. Hell litt maling i rammen og dra en malingskrape over nettingen. Vær nøye med å holde rammen helt i ro mens du trykker mønsteret på plass. Når du løfter opp rammen har du et krus med fine kanter på stoffet. La malingen tørke før du fortsetter å trykke mønster.

Bestikket trykket vi med en stoplesvamp. Vi brukte gullmaling til skjeen og svart maling til gaffelen og kniven. Dersom du skal lage mange brikker på en gang, er det morsomt å plassere bestikket litt forskjellig på alle brikkene.

For litt ekstra detaljer avsluttet vi med å tegne rundt konturlinjene med en tekstilpenn.

Vi brukte en Poscapenn i gull til det svarte bestikket, slik at det også får en ekstra gullkant.

La malingen tørke godt før du fikserer med varmt strykejern, legg et laken eller et annet stoff mellom. Til slutt er det bare å dekke bordet ferdig!Trustpilot