Læromslag til gjesteboken

26 februar, 2020

En gjestebok som coffeetable-bok blir en vakker detalj i interiøret. Med omslag av naturgarvet lær kan boken gjerne ligge framme på hedersplassen.

En gjestebok med små hilsninger og notater fra gjester man har hatt, er en hyggelig tradisjon for å ta vare på minnene. Boken kan også være en stilig interiørdetalj på salongbordet. Naturgarvet lær eldes på en fin måte og det gjør ingenting om det blir noen flekker etter hvert. Med preget tekst på forsiden blir boken ekstra dekorativ. En vanlig notatblokk med blanke sider blir vår gjestebok. Det spiller jo ikke så stor rolle hvordan permene ser ut, så lenge boken skal få et omslag i lær.

Start med å ta mål av boken til omslaget. Det enkleste er å legge boken over læret, brette det over og markere med en fettpenn. Husk å være litt raus med målene, omslaget må ikke være for trangt å dra på. Bruk en stålvinkel og rullekniv når du skjærer i læret. Ha en skjærematte som underlag, praktisk så man ikke ødelegger hverken bordet eller knivbladet.

Bokstavene preges in i læret med bokstavpunser. Tape en linjal på plass slik at den ligger i ro, og slik at bokstavene får nøyaktig likt mellomrom og står på en rett linje. Deretter holder man bokstaven, som er punset inn, på plass og setter neste bokstav etter den første osv. Før du begynner kan det være greit å punse bokstavene på en restebit slik at du ser hvor langt ordet blir, og lettere kan plassere det på framsiden av omslaget.

Prikkene over ä er stanset inn med et kuleformet mønster og modelljern.

Prikkene over ä er stanset inn med et kuleformet mønster og modelljern.

Skjær deretter ut fire trekanter til hjørnene. Ca 10 centimeter fra hjørnet er passelig.

Lim hjørnene fast på innsiden av læret, men pass på å lime bare en smal stripe slik at ikke læret limes igjen og det blir vanskelig å få satt bokpermen på plass i omslaget. Limet er bare for å holde hjørnene på plass til du har sydd de fast.

Marker hvor sømmen skal være med et falsben med kantpolerer.

Lag hull til sømmen med en gaffelmeisel. Slå gjennom læret med en hammer. Husk beskyttelse for ørene når du slår med hammeren! Lag hull rundt hele kanten på omslaget. Det er enkelt å lage hull med samme avstand ved å bruke en gaffelmeisel - sett den første piggen i det siste hullet hver gang du flytter meiselen.

Deretter skal det sys rundt kanten. Såkalt salmakersøm er den klassiske måten å sy for hånd i læret på. Sømmen blir dermed sterk, og den kan skjøtes og festes på baksiden uten av den synes. Klipp av en lengde vokset lintråd og fest en nål i begge ender av tråden. For at nålen skal sitte fast på tråden, kan man tvinne tråden noen centimeter i enden og «sy» tilbake gjennom tråden slik at nålen sitter fast.

Sy deretter slik at tråden ligger i åttetall gjennom læret på den måten at den ene nålen tres inn fra baksiden og den andre nålen fra rettsiden gjennom det samme hullet og strammer til.

Når det er slutt på tråden, fester man tråden med en enkel knute på baksiden og syr endene gjennom fire, fem sting før man klipper av tråden.

Sy rundt hele omslaget og fest endene. Sett boken på plass i omslaget til slutt.



Trustpilot