Nytt trekk på stolsetet

01 mai, 2024

Gamle stoler av god kvalitet kan vare i hundrevis av år. De fortjener virkelig en oppussing når stoppingen har blitt utslitt! Med klassisk sadelgjord, laget etter gammel håndverkstradisjon holder stolen i hundre år til.

Plutselig skjer det. Du har sittet en gang for mye på den gamle trofaste stolen og setet må stoppes om, ellers ramler du snart gjennom! Gamle stoler der selve stolsetet bare er en treramme må ha ny sadelgjord, laget med samme teknikk som har vært brukt i hundrevis av år. På baksiden kan man ofte se selve sadelgjorden og her ser man tydelig at den har løsnet fra rammen flere steder. 

Start med å fjerne stoff, gammel stopping, jutevev og sadelgjord til bare rammen står igjen. Et kubein er et godt verktøy å bruke for å fjerne gamle nubber og kanskje til og med stifter fra moderne stiftepistoler. Så er det bare å starte på nytt!

Spikre fast enden av sadelgjorden midt på den ene kortsiden med tre nubber. Brett deretter inn kanten og spikre fast to nubber, se bildet. På den måten blir sadelgjorden festet godt, jevnt fordelt over hele bredden. Fallen forhindrer også at sadelgjorden frynser seg opp.

Spikre fast to sadelgjordbiter til på samme måte.

Når sadelgjorden skal spikres fast på andre siden av rammen, må den strammes skikkelig. Det gjør man med en gammeldags sadelgjordspenner i tre.

Når den deretter skal nubbes fast er det greit å bruke en magnethammer som kan plukke opp nubben, slik at man kan spikre med en hånd og spenne sadelgjorden med den andre hånden. Spikre nubben i sadelgjorden på samme måte som tidligere.

Når du har spent tre sadelgjorder den ene veien, gjør du det samme den andre veien. Flett sadelgjorden over og under annenhver sadelgjord slik at de danner et flettemønster. Start med å spenne og spikre fast den midterste sadelgjorden.

Når sadelgjorden er på plass, spenner du over litt jutevev slik at stoppingen ikke legger seg mellom den flettede sadelgjorden.

Spikre fast juteveven med nubber rundt hele og brett deretter inn kanten, se bildet. 

Klipp bort overflødig vev.

Før skumplastens tid ble møbler stoppet med krøllhår, hestetagl og gråvatt. Gamle materialer som også brukes i dag dersom man vil restaurere gamle møbler på en tradisjonell og bærekraftig måte. Ta gjerne et kurs i møbeltapetsering for å lære det gamle håndverket fra bunnen av, dersom du vil stoppe om gamle møbler på egen hånd. Vi har her gjort det litt enklere med moderne polyesterstopping.

Tegn omrisset av stolsetet over skumplasten og klipp deretter med en kraftig saks.

Klipp av en bit bomullsdomestik, tilstrekkelig til at det rekker rundt rammen på stolsetet med god margin.

Legg skumplasten på stolsetet, deretter bomullsstoffet og sett det fast med stiftepistol. Sett fast stiftene forsiktig slik at det er enkelt å løsne stiftene igjen hvis du trenger å spenne stoffet bedre.

Når stoffet er stramt nok, spikrer du fast med nubber på samme måte som tidligere. Brett inn kanten og sett fast nubber her også. La det være igjen litt av trerammen slik at det er plass til å feste selve ytterstoffet.

Ved å legge et tynt bomullsstoff over stoppingen, blir det enklere å bytte setetrekk i framtiden uten å skifte stopping og sadelgjord. Dersom du har spent og spikret stoffet nøye, vil stolsetet holde i mange år framover. Da er det bare å bytte ytterstoffet hvis du vil forandre på stolen eller stoffet har blitt flekkete.



Trustpilot