Lag fine sopper, inspirert av naturen

06 september, 2023

Stor flott Skivesopp og god Steinsopp hører høsten til. Bli inspirert av alle de fine soppartene i naturen og lag fine minisopper.

Å forme fritt eller skulpturere trenger ikke å være så komplisert som det høres ut som. Det kan gjøres på mange forskjellige måter, i ulike materialer og teknikker. Til enkle små gjenstander kan Sculptamold brukes, et gipsmateriale blandet med fiber for stabil form. Materialet er morsomt å prøve på små gjenstander, som disse søte soppene.

Sculptamold trenger egentlig ingen armering. For å kunne feste stilken og hatten på soppen i tillegg til å lage en enkel stilk, har vi bøyd en rustfri tråd med en liggende sirkel i bunn slik at stilken står stødig.

Bland deretter modelleringsmassen med en del vann og to deler masse, se bruksanvisning på pakken. Bland godt slik at blandingen ikke inneholder tørre luftlommer.

Form deretter en stilk rundt ståltråden. La ca 5 cm av tråden stikke opp fra foten. Lag også runde hatter i ulike former (hvis du skal lage flere sopper). Det kan være greit å se litt i en soppbok for å studere formen til de forskjellige soppene nærmere.

Legg de ferdige soppene på ett fuktbestandig underlag til tørking. Sett de gjerne til tørk på et luftig, varmt og tørt sted. Massen tørker ganske sakte, men når den er tørr, kan den gjerne pusses med pussepapir og bores i om nødvendig.

Tre hatten på ståltråden, som stikker opp av stilken, før massen tørker helt. Dette er enklere enn å bore etter massen har tørket. La deretter soppen tørke godt, kan ta et par dager.  

Når massen er helt tørr, kan den slipes med vanlig pussepapir dersom overflaten bør jevnes ut litt.

Skivene på undersiden av hatten laget vi av papir. Gulnet papir fra en gammel bok du har lest ferdig, passer godt å bruke og kan bli veldig effektfullt. Brett sidene som et trekkspill og lim de fast, som på bildet.

La limet tørke godt før du begynner å klippe rundt kantene. Klipp både rundt kanten på hatten, men også i høyden slik at hver fold ser ut som to skiver på undersiden av hatten. Klipp en avrundet kant langs papiret på undersiden.

Kreppapir kan også bli fint som skiver og ring på stilken. Brett kreppapiret på samme måte som arkene fra boken. Lim og klipp på samme måte. Bruk en limpistol med lav smeltetemperatur for rask liming av kreppapiret.

Klipp en litt ujevn remse av kreppapir. Vikle remsen noen runder og lim den på plass øverst i kanten. Brett deretter remsen ut og lag en typisk fotring.

Tre hatten på ståltråden. Dersom tråden stikker opp, klipper du den av med en avbitertang. Lim deretter hatten fast på stilken.

Nå er soppene ferdige. Hva ble det? Hvite champignoner, en flott skivesopp eller en hvit fluesopp?

Soppene er fine som de er, men kan også males.

Hva med maling i brun og gull?

Brun akvarellmaling er enkel å jobbe med på den noe ujevne overflaten. Dersom du lar den øverste delen av stilken være umalt, ser den ut som en karakteristisk Steinsopp.

Litt gullmaling kan også bli fint, spesielt hvis du skal plassere soppene på et fat med levende lys. Dersom du maler gullmaling kun på kantene, forsterkes konturene på soppen og gullkantene vil glitre fint ved siden av de levende lysene.Trustpilot