Japanske tegn med akvarell

20 juli, 2022

Til og med den enkleste kalligrafi kan bli vakker kunst. Med et vakkert akvarellpapir, blekk og en bra pensel er du bare noen få penselstrøk unna.

Østen har alltid fasinert oss i vest. Ikke minst språket, med tegn som fremstår eksotisk i de vestre lands øyne. Kalligrafi og kunsten med å skrive vakkert kan man trene så mye som helst på, og aldri bli helt utlært. Det er ganske enkelt om du bare tørr å prøve.

Enkle tegn som betyr «Japan», «kirsebærblomst», «kjærlighet» eller «nøkkel» finner du med et enkelt søk på nett. Googler man «stroke order» finner man også hvilken rekkefølge strekene skal strykes i kinesisk og japanske tegn.

Et svart akvarellblekk og en flat bred pensel er bra verktøy for å prøve ut enkel kalligrafi. På et tykt akvarellpapir flyter ikke fargen ut, men suges opp av papiret, som dessuten har en vakkert matt struktur i seg. Akkurat som med en kalligrafipenn skal du vinkle penselen slik at du drar den brede streken rett nedover, mens de blir smalere når du drar penselen i horisontal retning over papiret.

Start med å øve på et billigere papir. Skisser først med en blyant slik at du vet hvor du skal dra penselen. Du kan også skissere dem opp og kladde ned ved siden av når du siden skal føre det inn på det rette, store akvarellpapiret.

Ettersom papirets ytre er så vakker er det synd å ramme inn som vanlig bak glass. Isteden tar vi rammelister og sager de noe bredere en papiret. Fire like lange lengder trengs til hvert papir. Beis så listene svarte og la de tørke ordentlig før du limer det fast til det ferdige akvarellpapiret mellom listene.

Knyt en svart vokset lintråd rundt endene som oppheng og heng det opp der du vil ha din kalligrafi.


Trustpilot