Feststang til sommerens fester utendørs

08 juni, 2022

Lag en feststang til utebordet med et brett i bunnen til mat og drikke. Passer både til St.hans og andre festlige anledninger i sommer!

Feststangen med kransen hengende over, passer perfekt til St.hansfesten når vi endelig kan samles til sommerfest i det grønne. Det solide brettet i bunnen har god plass til godsaker, som desserter eller drikke. Av materialer trenger du en hylleplate, en rundstav av bjørk, en halmkrans og litt fint bånd.

Start med å sage over hylleplaten på midten og lim den sammen til en bred plate. Bruk, for sikkerhet skyld, trelim, til utendørs bruk. Hold limfugen sammen med lange tvinger mens limet tørker. Har du ikke tilgang til tvinger, kan du skru inn en treskrue skrått ved siden av skjøten mens limet tørker. Trekk ut skruen før du begynner å sage.

Bruk en pappbit fra en vanlig notatblokk for å tegne en rund sirkel på bunnplaten. Lag et hull i den ene enden av pappbiten og stikk en nål i midten av platen. Lag deretter et hull så langt ut på pappbiten som platen rekker og stikk blyanten ned i hullet. Bruk deretter pappbiten og blyanten som en passer for å tegne sirkelen på treplaten.

Bruk en stikksag for å skjære ut brettet fra bunnplaten.

Prøv å sage så nøyaktig som mulig, eventuelle ujevnheter må siden pusses over med slipepapir.

Etter at bunnplaten er pusset over, borer du hull til stangen i midten. Bruk kvistbor med samme dimensjon som rundstaven (vår rundstav måler 25 mm). Bor et hull i midten av platen, halvveis gjennom platen. For at stangen skal stå så rett og stødig som mulig, er det viktig å bore et presist og rett hull. Bruk gjerne en borstøtte.

I midten av hullet borer du deretter et lite hull for å kunne skru fast rundstaven nedenfra.

Sag av rundstaven i ønskelig høyde. Lim og skru den deretter på plass i hullet i midten.

Vikle et bånd rundt stangen, knyt fast enden nederst og lim fast den andre enden i toppen.

Mål opp to lengder bånd, omtrent dobbelt så lange som stangen i midten. Sett båndene på plass, tvers over hverandre på midten med litt lim og en møbelspiker eller en tegnestift.

Vikle båndet rundt halmkransen og sett deretter fast kransen i båndene øverst i stangen.

Deretter er det bare å sette stangen på plass og fylle opp med godsaker!


Trustpilot