Bokhylle til kokebøkene

30 juni, 2021

De beste kokebøkene vil man gjerne ha lett tilgjengelig eller kanskje bare til pynt? Uansett – en enkel og fin hylle til kokebøkene lager man raskt av et par trelister og en lærrem.

Kjøkkenet blir ikke komplett uten en liten samling kokebøker. Noen står gjerne framme bare fordi de er så fine, andre vil man gjerne ha lett tilgjengelig for raskt å slå opp favorittoppskriften.

Denne enkle hyllen monteres sammen med tre trelister til bunn og vegger, i tillegg til en list i bakkant som holder hyllen sammen og som man skrur fast på veggen. For å holde bøkene på plass fester man en kraftig lærrem foran.

Start med å ta mål der du vil sette hyllen. Vår hylle måler 50 centimeter i bredden og 30 centimeter i høyden. Sag ut en 50 cm lang list og to lister på 30 cm. Listene er i dimensjon 21 x 69 mm, den bakerste listen som sitter på veggen er i dimensjon 15 x 43 mm. Denne sager man ut en 50 cm lang del av.

Legg delene slik de skal henge på veggen. Se hvilke sider som ser finest ut og som derfor bør stå foran. Legg den bakerste listen ca 10 cm fra øverste kant og marker med en blyant hvor den skal sitte. Marker også hvor dypt du må sage for å kunne lage en passelig stor utsparing for baklisten.

Legg de to endestykkene ved siden av hverandre og skjær to hakk, like dype som tykkelsen på baklisten. Bruk en japansk håndsag.   

Hugg ut med stemjern. Husk å ta bare litt av gangen slik at det ikke sprekker opp for mye. På slutten kan man bruke en telgjekniv for å få med resten.

Deretter kan hyllen skrus sammen. Forbor hull med et tynt trebor slik at treet ikke sprekker når du skrur inn treskruene. Start med den bakerste listen.

Bunnlisten skrus så fast nedenfra. Bor også hull i den bakerste listen slik at hyllen kan skrus opp på veggen, forsenk hullene noe.

Klipp ut en passelig lengde av lærremmen, remmen skal sitte så stramt som mulig på hyllen. Forbor og skru lærremmen fast til hyllen med messingsskruer. Det enkleste er å sette fast lærremmen helt til slutt, når hyllen er skrudd opp på veggen, ellers kan det være litt vrient å komme til for å få skrudd opp hyllen.

Fyll hyllen med favorittbøkene dine. Trustpilot