Strikket veske i ett stykke

08 mai, 2024

Nå kan du glemme kompliserte strikkeoppskrifter og tapte masker! Denne sommervesken strikker du i ett stykke, deretter bretter og syr du den sammen for hånd. Med rette strikkeringer er det latterlig enkelt å strikke jevne masker i doble lag.

Når sommeren nærmer seg, er det ikke bare klærne som blir tynnere og lettere. En enkel veske som passer til sommerklærne, strikker man raskt og enkelt på en rett strikkering. Det finurlige med de rette strikkeringene er ikke bare at man strikker jevnt og fint, (i stedet for tubestrikk på runde ringer) men også at man strikker dobbelt uten vrangside. 

Til denne vesken har vi brukt en rett strikkering, omtrent like lang som høyden på vesken. Knyt enden av garnet fast i piggen på den ene enden av strikkeringen. Vikle garnet i sikk-sakk over ringen i to omganger, se bildet. Løft de nederste maskene over de øverste og slipp de på innsiden av ringen med kroken som følger med. Når du har løftet av alle maskene i første omgang, vikler du garnet på nytt og løfter de nederste maskene over de øverste, på samme måte. Etter første omgang er det lurt å starte med å løfte den underste masken over på piggen i enden. På den måten holder du garnet på plass slik at det ikke deler seg mens du løfter av alle maskene i omgangen.  

Strikk på samme måte, omgang på omgang til du har fått et stykke som er tre ganger så langt som bredden. Kontroller ved å brette som på bildet under.

Fell av maskene når du kun har en maske igjen på hver pigg. Legg ringen med garnenden lengst til høyre og fell av maskene fra venstre til høyre.

Start med å løfte over alle maskene fra langsiden lengst bort fra deg til siden du har nærmest deg.

Løft så de nederste maskene over de øverste til du har bare en maske på hver pigg langs hele den ene siden på ringen.

Løft deretter annenhver maske til venstre over masken som ligger helt til venstre. Løft den underste masken over og slipp. 

Flytt deretter venstre maske over den tomme piggen til høyre.

Gjenta på samme måte til du har felt av hele ringen. Klipp av en meter lang garnlengde og trekk den gjennom den siste masken.

Brett stykket i tre deler, se bildet og sy sammen diagonalt. 

Skulderremmen er laget av en skinnrem i 30 mm bredde. Klipp av remmen i lengden du vil ha, legg til sømmonn for å sy fast remmen i halvrunde ringer. Lag halvmåneformede hakk i bretten på remmen med en hulltang.

Tre på de halvrunde ringene, brett og lim sammen lærremmen.

Lag deretter en rute i læret der den skal sys sammen, bruk et falsben for å markere læret.

Dra en lærspore over markeringen og lag hull med en syl i hvert merke.

Klipp av en bit vokset lintråd og tre nåler i hver ende av tråden. Sy med salmakersøm rundt hele ruten. Se tidligere innlegg under kategorien Lær på hvordan sy i skinn.

Sy fast skulderremmen på siden av vesken med samme garn til slutt.Trustpilot