Søte små fyrtårn til sommerbordet

06 juli, 2022

Sommerens søteste bordkortholder er små fyrtårn i de klassiske fargene; rødt, hvitt og blått. Fyrtårnene er også hyggelig å lage på rolige sommerdager i ferien.

Alle vet jo hva et fyrtårn er - å vise vei. De passer derfor godt som tema for sommerens bordkortholdere. De små søte fyrtårnene pynter også fint opp på bordet, som den siste prikken over i,en.

Det du trenger er i utgangspunktet rundstaver i to ulike tykkelser, litt lim og poscapenner i klassiske farger, i tillegg til en svart penn til konturene rundt vinduer og dører. Vi har også brukt en gullpenn til vinduene for at det skal se ut som om det lyser fra innsiden.

Start med å sage ut deler av den tykkeste rundstaven. Hvis du vil at alle fyrtårnene skal være like, sager du ut like lange deler til alle fyrtårnene, ca 8 centimeter.

Deretter tar du den tynneste rundstaven og sager ut delen til den høyeste toppen på fyrtårnet, der lykten skal sitte, ca 2-3 cm blir passelig. Det er også mulig å bruke to deler av en halvstav til lanternen og lime de sammen med et lite mellomrom i midten.

For at bordkortet skal holdes på plass, må man lage et lite spor. Skjær et rett snitt ned i rundstaven med en japansk håndsag, men ikke helt gjennom. Skal du lage mange bordkortholdere, kan det være lurt å skjære ut sporet i den tynne rundstaven før du kutter den opp i deler. Da er det enklere å holde i rundstaven uten at du risikerer å skjære deg.

Lanternen limes midt på fyret med all-lim eller vanlig trelim. Hold det sammen med en tvinge mens limet tørker.

Så kommer det morsomme – dekoreringen! Poscapenner passer veldig godt å bruke da de dekker godt og ikke flyter utover.

Det enkleste er å sette på en maskeringstape for å få rette streker, og deretter fargelegge etter strekene.

Det er morsomt å lage fyrtårn i ulike modeller. Ta en kikk i en bok med bilder av norske fyr eller la fantasien få fritt spillerom.

Tegn konturene rundt vinduer og dører med en tynn svart penn og fargelegg gjerne vindusrutene i gull.

Selve bordkortet klipper du ut av tykt akvarellpapir. Brett og skjær rundt kanten med en brødkniv for å få avrevne sider på kortet. Klipp en vimpel i den ene enden av kortet for å forsterke den maritime følelsen. Dermed er alt klart for å dekke middagsbordet!Trustpilot