Slyngende bladranker på rullestempel

14 februar, 2024

Rull ut vårfølelsen! Lag mange forskjellige mønstre av bladranker på papir, stoff og leire med et rullestempel.

Et rullestempel er fantastisk å bruke for å stemple lange border av uendelige mønstre. Dersom du bruker leire, kan du lage dine egne border rundt fat, skåler og krukker. Prinsippet er det samme som når man laget tapeter før i tiden. Mønsteret rekker like langt som omkretsen på rullen, deretter starter rapporten om igjen.

Denne enkle bladranken er i samme mål som omkretsen på rundstaven. For at mønsteret skal passe i skjøten, må stilken på bladranken starte og slutte på samme sted. Regn ut på forhånd hvordan bladene skal fordeles slik at ranken begynner med et blad til venstre og slutter med et til høyre eller omvendt.

Start med å ta mål av rundstaven og skriv målet over på et ark eller direkte på den myke skjærematten.

Husk at skjærematten er noen millimeter tykk, omkretsen blir derfor noe større enn selve rundstaven.

Vi brukte et materiale som heter Soft-cut, som er mye mykere enn klassisk linoleum. Det er enkelt å skjære i og når du har tegnet ferdig bladranken, skjærer du den ut med en skarp sjablonkniv.

Sag deretter ut en bit av rundstaven, like lang som bredden på bladranken. For at snittet skal bli helt rett og fint, brukte vi en japansk håndsag og en gjæringskasse.

Bor deretter et hull i midten av rundstaven med et 3 mm trebor Prøv å bore et så rett snitt du kan. Dersom hullet blir skjevt, vil bladranken slynge seg litt mer, men er ingen katastrofe - det kan derimot bli veldig dekorativt!

Klipp av en bit 2 mm rustfri ståltråd og tre tråden gjennom hullet. Tråden blir håndtaket på rullestempelet, så tråden må være lang nok til at du kan holde i håndtaket på en god måte.

Lim fast bladranken med superlim. Dette kan være litt vrient å få til. Det gjelder å lime fast bladene riktig, så det enkleste er å lime fast et par blader av gangen. Hold bladene fast i riktig posisjon mens limet tørker og lim fast neste bladpar.

Når hele bladranken er limt på plass, bøyer du håndtaket slik at stempelet kan rulle fritt. Vikle en tynn tråd, tett i tett langs hele håndtaket for å holde det sammen og forsterke det.

Deretter er det bare å rulle ut bladranken der du vil ha den!Trustpilot