Slipp sommerluften inn!

29 mai, 2019

En dørstopper som holder ytterdøren åpen på varme sommerdager er et must. Støp den selv i klassisk stil og med hull til tauet slik at den kan flyttes.

Støpeformen lager man enkelt av en stor, tom melkekartong, en papphylse (vår hylse er fra en pakke med ferdig kjevlet marsipan) litt sølvtape og en bøtte med sand. Start med å klippe opp melkekartongen og klipp ut gavlene til skråtaket. Sett sammen formen med sølvtape slik at formen blir helt tett og rett.

Ta mål av papphylsen og skjær hull i gavlene med sirkelskjærer. Det er viktig at hullet blir nøyaktig like stort som papphylsen, med sett det fast med tape i tillegg for sikkerhets skyld.

Sett formen opp ned i en bøtte og fyll på med sand slik at formen beholder den firkantede fasongen og ikke blir rund når den fylles med betong. Pass på å plassere formen så loddrett som mulig i bøtten, ellers kan du risikere å få et skjevt hus når det er ferdig. Underlaget som bøtten står på, bør også være helt vannrett.

Bland betongen, følg anvisningen på pakken. 

Fyll betongblandingen i formen og slå lett på formen for å få eventuelle luftbobler til å flyte opp til overflaten. Fyll eventuelt på med steiner for mer volum og vekt, men pass på å ikke legge steinene for nærme kanten i formen, da vil ikke overflaten bli like fin.

Når formen er full, dekker du bøtten med en plastpose for å holde på fuktigheten (da blir den ferdig herdede betongen hardere). Deretter er det bare å vente … La betongen tørke i minst to døgn, gjerne litt lenger.

Riv opp formen og fjern papphylsen. Klipp opp en passelig lang taulengde, tre tauet på plass og knyt en knute. Et clippertau passer fint, det ser ut som et klassisk naturlig tau, men passer godt utendørs. Brenn endene på tauet så tauet ikke deler seg opp til slutt.Trustpilot