Nøkkelbrett med påtrykk

19 juli, 2023

Et fat med avtrykk av en gammel nøkkel er et fint oppbevaringssted for nøklene. Stempelsilhuetten er skåret ut av en myk linoleumsmatte og rullet inn i leiren.

De fleste av oss har nok noen få nøkler som vanligvis ligger og skrangler i en eller annen ubestemt boks, eller rett og slett ligger slengt rundt. Nøkkelen til den ekstra sykkelen du ikke bruker så ofte. Låsen til hageskuret, den låser du jo sjelden... Et lite fat til nøklene blir da ikke feil! Og det er også morsomt å lage selv.

Denne nøkkelskålen med et avtrykk av en nøkkelsilhuett kan lages av ekte leire som brennes i en keramikkovn, hvis du har tilgang til en. Men det er også mulig å lage den av lufttørkende leire, slik vi har gjort her.

Selve "stemplet" med nøkkelsilhuetten er kuttet ut i sin helhet fra en myk linoleumsmatte. Fordelen med å skjære ut hele silhuetten og ikke bare skrape den ut  slik man vanligvis gjør når man lager stempler til linoleumstrykk, er at man kan gjøre et mye dypere inntrykk uten risiko for «stempelskjegg». Du ruller ganske enkelt silhuetten inn i leiren og tar den opp.

Start med å tegne en silhuett av en nøkkel. Hvis du har en ekte nøkkel du liker, kan du bruke den som en mal og tegne den.

Tegn deretter nøkkelen direkte på softcut-matten. Materialet er veldig mykt og lett å kutte med en skarp skalpell eller sjablongkniv.

Kjevle ut leiren ca 5 mm tykk. Legg nøkkelen på toppen og deretter kjevler du den ned i leiren.

Bruk en tallerken som er passelig stor, som du kan skjære rundt. Mål nøye slik at nøkkelen er i midten.

Lirk forsiktig opp selve nøkkelen og form kantene på den lufttørkende leiren. La leiren tørke sakte og snu fatet av og til slik at det ikke setter seg fast.

Fyll selve nøkkelen formen med en dekkende gullfarge med metallisk effekt. La det tørke godt før du maler over med en matt lakk.Trustpilot