Girlander av signalflagg

23 juni, 2021

Det maritime hører sommeren til. En girlander med signalflagg vil bli en fin dekorasjon til uteplassen eller verandaen. Med tekstilmaling og maskeringstape fikser man signalfargene.

På denne tiden av året vaier mange norske flagg i vinden. De klassiske signalflaggene som, historisk sett, alle skip har for å kommunisere med hverandre, er også fine å henge opp som dekor. Flaggene har litt ulike former og mønstre som gir flagg-girlanderen mer liv enn de vanlige rektangulære flaggene.

De fleste vet ikke hva flaggene betyr. I dette tilfellet har vi dessuten valgt flagg kun etter utseende i fargene rødt, hvitt og blått, da disse passer fint med den maritime stilen. 

Start med å sy flaggene. Vi brukte naturfarget stoff av halvlin, men det kan også bli fint å bruke en grovere type lin. 

Legg stoffet dobbelt og sy flaggformer som på bildet, husk å beregne noe ekstra sømmonn.

Snu flaggene riktig vei og press med strykejern. Vi sydde ni ulike flagg i to av hver form. Etter du har snudd og presset flaggene, syr du en sikk-sakk-søm øverst i kanten ettersom det største trykket på stoffet vil være i båndet.

Bruk litt papp, vokset papir eller en vanlig voksduk det ikke er så nøye med som underlag. Sett en maskeringtape mellom de ulike fargefeltene. 

Start med en farge og rull tekstilmalingen på med en skumplastrulle. La malingen tørke før du drar av tapen og taper på nytt for neste fargefelt. Skal flagg-girlanderen henge slik at begge flaggsidene synes, gjør du på samme måte på baksiden av alle flaggene. Dersom vimpelen bare skal henge mot en vegg, rekker det med maling kun på den ene siden.

Når alle flaggene er malt ferdig med alle fargefelt, legger du de til tørking før du fikserer malingen med strykejernet, følg bruksanvisningen på flasken. Sy deretter flaggene på plass på et linbånd med jevne mellomrom. Til slutt knyter du girlanderen på plass der du vil ha den.Trustpilot