En liten juleby i vinduskarmen

14 desember, 2022

I stedet for den klassiske julekrybben … kan man bygge en liten juleby med snøhvite hus og med en skinnende stjernehimmel over.

Stjerner kan det ikke bli for mange av til advent og jul. Gull og glitter hører vel til på den samme listen! En hel liten stjernehimmel med stjerner og måne av skinnende gull passer perfekt inn i et julepyntet hjem.

Start med å lage stjerner og måne av et rustikt jutestoff. Klipp ut stjerner og måne av stoffet. Legg jutestoffet dobbelt og klipp ut to like biter til hver stjerne. Synes du det er vanskelig å klippe på frihånd, kan du først tegne mønsteret på et vanlig ark. Ellers er det bare å klippe ut stjerner i ulike størrelser og former.  

Sy en sikk-sakk-søm langs kantene med symaskin, men la det være igjen en liten åpning slik at stjernene kan fylles med vatt. Fyll og sy igjen åpningen. 

Sy tre stjerner og en måne eller like mange stjerner som det er hus i byen.

Spray stjerner og måne med gullspray. Strø løst gullglitter over før spraymalingen rekker å tørke. Her gjelder det å være litt rask, for malingen tørker relativt fort. Spray og strø glitter på begge sider av stjernene.

Stikk en liten messingtråd i stjernene og månen, nederst. Ta mål og klipp av tråden i passelig lengde slik at den passer til hustaket.

Deretter kan byggingen av husene starte. Kapp ut hus-silhuetter av vanlige furuplanker og lister. Bruk gjerne planker i ulike bredder og kapp husene i ulike høyder med forskjellige takvinkler for en by med mye karakter.

Husene males hvite, la malingen tørke. Mal gjerne litt ujevnt og tynt slik at treets årringer skinner gjennom.

Bor hull til ståltråden med et 1,5 mm bor. Stikk ståltråden med stjernen eller månen ned i hullet. Tråden kan eventuelt klippes kortere hvis nødvendig.

Tegn vinduer og dører på husene med en blyant. Sett opp byen omtrent slik du vil ha den og sjekk at vinduene står riktig plassert. 

Mal med dekkende gullmaling i vinduene, la malingen tørke godt før du maler svarte konturer og vindussprosser.

Plasser byen der du vil, f.eks i en vinduskarm eller på et bord.Trustpilot