Blå batikk – og shibori

27 april, 2016

Blå batikk og blå shibori føles veldig riktig akkurat nå. Begge metodene er eldgamle fargeteknikker som kan utføres i samme fargebad. Batikkmønsteret får man ved å knyte bånd eller gummistrikker rundt stoffet og på den måten få runde sirkler eller streker med utydelige, ufargede konturer. Batikken har kommet og gått i motebildet og som interiørdetalj gjennom alle tider. Shibori føles litt nyere i vår del av verden. Teknikken kommer opprinnelig fra Østen, fra Japan og forbindes ofte med den marineblå fargen, selv om også andre farger har blitt brukt gjennom historien. Både batikk og shibori er så kalte resist-fargingsteknikker, der man på ulike måter skaper mønstre som sprer seg ujevnt over stoffet. Man kan aldri helt forutsi resultatet, men det er kanskje også det som er sjarmen! Det er alltid like spennende å se resultatet…

Batikk gjøres vanligvis ved å vri eller klemme sammen stoffet og deretter knyte bånd, eller gummistrikker hardt rundt stoffet.

Du trenger:

Batikkmaling, marineblå

Fikseringsmiddel

1 kg salt

Bøtte eller kjele

Vinylhansker

Hvitt bomullsstoff eller ferdigsydde putetrekk

Trebiter, kvadratiske

Tvinger

Bånd eller brede gummistrikker (som de fleste har i kjøkkenskuffen)

Gjør slik:

Start med å vaske stoffet. Skal du sy puter, kan det være lurt å klippe ut de ferdige stoffbitene og deretter sy sikk-sakk-søm rundt alle kanter slik at det blir litt lettere å se hvordan mønsteret blir. Bland batikkmalingen, følg bruksanvisningen på pakken. Jo varmere vann, jo mørkere farge.

Det nyvaskede og fuktige stoffet er deretter klart til knyting eller bretting.

Shibori er en teknikk der man bretter det nyvaskede, fuktige stoffet først den ene veien, deretter den andre veien til man får en liten kvadratisk stoffbit. Press deretter stoffet mellom to trebiter, se bildet over. Vanlige skrutvinger passer godt å bruke. Prøv å bare bruke tvingene også, de vil da etterlate ufargede prikker etter seg.

Start med å knyte og vri før du blander malingen, så slipper du å stresse når fargebadet avkjøles. Når alt er klart, er det bare å begynne å dyppe stoffene i fargebadet. La de ligge i noen minutter, ta opp stoffbitene og skyll grundig i vann til de ikke etterlater overskuddsfarge lenger. Vask i maskin og heng opp!Trustpilot