Stjerner av halm

Hobby med halm er både enkelt og morsomt og har en lang kulturhistorisk tradisjon i Norden. Noen få verktøy og enkle hjelpemidler er det som skal til for å lage ting i halm, alene eller sammen med noen!

Bløtlegging

Legg halmen i bløt i ca en halv time. Legg deretter halmen i en plastpose slik at den ikke tørker så fort. Halmstråene kan bli ulikt farget av vannet, men fargen endrer seg når halmen har tørket. Ta et valgfritt antall halmstrå, omtrent like lange. Snurr en sterk sytråd rundt halmen midt på. Legg halmen på et flatt underlag, prøv å samle dem slik at de ligger ved siden av hverandre. Dra knuten godt til og lag en dobbelknute. Det kan lønne seg å være to når man gjør dette. Knyt et dekorativt bånd/garn over sytråden.

Snor

Klipp av en bit rødt broderigarn. Lag en løkke midt på tråden og sett den fast på et av stråene, ca 1 cm fra knuten i midten. Vri/tvinn tråden og legg tråden rundt neste strå. Tvinn/vri tråden igjen og legg rundt neste osv. Fortsett til du har kommet rundt midten et par, tre ganger.

Enden

Klipp til endene i ønsket lengde. Du kan klippe litt på skrå og i ulike lengder om du vil. Dermed har du laget en meget enkel strålende stjerne.

Bundet stjerne

Start på samme måte som med forrige stjerne, men her må du ha eksakt 20 stk halmstrå, ca 20 cm lange. Når du har lagt tråden rundt alle halmstråene, knyter du halmstråene sammen, 5 och 5, ca 1 cm fra tråden. Lag i tillegg en knute rundt de 3 midterste stråene i hver bunt, ca 1 cm fra siste knuten. Knyt broderigarn over alle sytrådknutene.

Avslutning

Klipp over endene på stråene med en avbiter, gjerne på skrå slik at den får riktig fasong. Prøv å brette halmen som du vil at den skal forme seg etter den har tørket.

Stor stjerne

Ta 4-6 hele halmstrå (30 cm) og knyt de sammen, ca 2 cm inn fra hver ende. Knyt sammen tre bunter til et triangel. Knyt sammen to bunter, som bildet viser og tre disse inn i trekanten.

Avslutning

Tre inn de to sammenknyttede buntene over og under triangelets strå. Sett til slutt den siste bunten på plass, slik at det blir to triangler som er tredd i hverandre. Skjul alle knuter med broderigarn eller silkebånd.