Avisstativ i lær

Nå er det slutt på hauger av aviser som ligger slengt rundt omkring. Et fint avisstativ i lær, bjørk og kobber, holder orden på avisene med stil.

Sag

Start med å sage av rundstavene til selve stativet. Delene kan selvfølgelig tilpasses helt etter hvordan man vil at proporsjonene skal være. Til dette stativet kapper man opp fire biter (som skal bli de stående hjørnene), i 30 cm lengde, og de to liggende delene som holder læret, i 35 cm lengde. Gavlene måler 20 cm. Bruk en japansk håndsag, som er lett å håndtere og som sager fine snittflater. Prøv å montere sammen stativet og kontroller proporsjonene, slik at stativet blir slik du vil. Vent med å lime.

Tilpassing

Ta mål og skjær ut læret i 31 x 75-80 cm. Bruk stålvinkel for enklere skjæring av vinkelrette hjørner. Lag en strek langs kanten med en fettstift før du skjærer, for enklere å se om du skjærer rett.

Lim

Lim med en tynn stripe lim der rundstaven skal ligge, i begge kortsidene.

Brett over

Brett læret over rundstaven, og sjekk at den får plass i tunnelen. Vær forsiktig med limet, slik at du ikke risikerer å lime den sammen for mye.

Sett merke

Markér på lærets rettside hvor sømmen skal være. Bruk et falsben og stålvinkel som linjal.

Gaffelmeisel

Lag hull til sømmen med en gaffelmeisel i det markerte sporet. Gaffelmeiselen gjør det enkelt å lage flere hull i samme avstand og dermed få en jevn søm, selv om man syr for hånd.

Sy

Sy læret sammen med en såkalt salmakersøm, der man fester en nål i hver ende av den voksede lintråden. Deretter trer man tråden fra begge kanter i hvert hull, og syr i åtte-tall. Fest tråden på innsiden, knyt tråden og sy den på plass med et par omganger gjennom stingene.

Lim

Lim sammen gavlene med et to-komponentlim, som du rører sammen slik at de to komponentene begynner å herde. Bruk en tynn trepinne til å blande og smøre på limet med. Det er nå meget viktig at hjørnene limes helt rett. La gavlene ligge flatt mens limet tørker. Pass på å ikke få limet på hendene og ha god ventilasjon der du jobber, gjerne utendørs ettersom limet lukter sterkt.


Trustpilot