Vaser i keramikk

Kjevle og bygg fine vaser i leirgodsleire. Lag mønster og struktur ved å kjevle inn planter og risse i leiren. Med fin glasur, kommer mønsteret meget vakkert fram.

Kjevle inn planter

Kjevle ut en plate med tykkelse 1 cm, legg på planter og kjevle de inn i leiren, ta vekk plantene. Det gjør ingenting om det blir igjen noen bladrester i leiren, de brennes opp i første brenning. Mål og skjær ut en rektangulær bit.

Bygg sammen

Kjevle ut en bunnplate og riss lett med kniv, fukt med vann eller slikker. Riss også på kanten av den store kjevlede delen og sett sammen til en sylinder. Bruk kniv og modelleringspinne for å lage skjøtene fine og så usynlige som mulig.
(Slikker:Leire blandet med vann til en grøtete masse, fungerer som ”lim” når man fuger sammen delene. Den enkleste måten å lage slikker på er å knuse tørr leire og helle på litt vann, rør sammen til en klumpefri grøt)

Riss ut mønster

La leiren tørke litt hvis du vil lage et mønster på vasen. Det perfekte stadiet for å risse inn mønster er når leiren er s.k. ”lærhard”. La deretter vasen tørke langsomt for ikke å sprekke. Når den er helt tørr, skal den brennes i ovn på 900 grader (råbrenning).

Glasering

Vasen glaseres ved å enten pensle på glasuren eller ved å blande ut glasuren med vann og helle glasuren over og under vasen. Passelig konsistens på glasuren er som fløte eller tynn kefirmelk dersom man vil helle. Vær nøye med å tørke av all glasur på undersiden, sett deretter vasen til glasurbrenning ved 1020 grader.


Trustpilot