Sopplampe i keramikk

Lag en stemningsfull keramikklampe i to deler. Foten og hatten er dreiet hver for seg. Hatten er dreiet som en skål til å legge over foten. (Vil du ha en noe mer kraftig lampe kan du lage foten med” pølsemetoden”, og forme leiren til hatten i en dyp skål) Denne sopplampen er dreiet på tradisjonell måte.

Fot

Lag en høy vase som du former slik at den ligner stilken til soppen. Den nederste delen på foten dreies av til en fin form.
Bruk et hullverktøy og lag små hull i foten et par steder. (Se det ferdige resultatet) La alt tørke og sett foten i ovnen til råbrenning (første brenning) på 900 grader.

Hatt

Drei en skål med ganske tykk bunn. Dagen etter avdreies skålen til en fin og rund form. Bruk hullverktøy og lag noen hull i hatten.
La alt tørke og sett hatten i ovnen til råbrenning (første brenning) på 900 grader.

Glasering av foten

Foten glaseres med hvit glasur. Glasuren pensles på eller blandes ut fortynnet med litt vann til en lett kulturmelk/ kefir konsistens.
Dypp halve foten og la den tørke, dypp deretter andre halvdelen. For at hele foten skal bli fullstendig glasert, kreves det mye glasur ved dypping. Hold forsiktig i foten når glasuren har tørket. Det er viktig å tenke på at all glasur må vaskes forsiktig av fra undersiden, ellers brenner gjenstanden seg fast i ovnen.

Hatt

Hatten glaseres med rød glasur. Pensle eller dypp på samme måte som beskrevet over. Fjern all glasur, ca 2-3 mm opp fra kanten slik at ikke glasuren brenner seg fast på platen i ovnen. Deretter brennes hatten i keramikkovnen på temperatur anbefalt for leire og glasur. (Her 1020 grader).


Trustpilot