Dekorative gresskar av svart metalltråd

28 september, 2022

Klokken har slått sine slag og Askepotts vogn har blitt til et gresskar! Eller er det Halloween som står for døren? Med en rull svart metalltråd og en tang lager du enkelt disse karakteristiske og dekorative gresskarene.

Tiden for innhøsting har kommet, og de som har dyrket gresskar får nå se resultatet av sitt arbeid. Gresskar finnes i utallige varianter, alt fra mange ulike sorter, egnet til matlaging og baking til sorter som kun dyrkes som dekorasjonsgresskar. Gresskar som skal brukes til dekor kan man også lage selv og trenger slett ikke å dyrkes! Gresskarene kan lages på mange forskjellige måter. En av de er med vanlig svart jerntråd.

Vi brukte en tråd i tykkelse 1mm. I tillegg til jerntråden trenger man en avbitertang og gjerne en rundtang eller noe å vikle den siste enden av tråden rundt, for å lage den karakteristiske stilken.

Start med å finne fram en bolle eller kjele og bruk som mal for å vikle tråden rundt. 

Vikle tråden ca 20 omganger rundt bollen. Klipp av tråden og fest endene øverst og nederst på den sirkelformede trådbunten. La litt tråd være igjen til stilken i ene enden.

Skill trådene slik at trådene får en kuleformet fasong, se bildet.

Press lett på kulen med trådfestet nederst og det øverste festet rett opp. Form trådene i fasong slik at de ligner den typiske, litt flate formen til gresskaret.

Vri enden på tråden rundt f.eks en kulepenn eller lag spiralform med en rundtang.

Klipp av to metalltråder til stilken som festes øverst. Brett tråden dobbelt og vikle en tråd tett og hardt rundt den doble tråden slik at bunten likner stilken på gresskaret.

Bøy trådene slik at gresskaret får ønsket utseende. 

Husk at jerntråden ruster fort hvis den blir utsatt for fuktighet. Det kan være dekorativt hvis man for eksempel setter gresskaret utendørs. Messing- eller kobbertråd kan også brukes for å lage disse fine gresskarene.Trustpilot