Heklet fjær til påskeriset

Med litt heklegarn og en heklenål slenger du snart sammen en heklet fjær. Fjæren er bygget opp av luftmasker, den enkleste formen for hekling. Det viktigste er allikevel at du forsterker fjæren slik at den blir stiv, ellers vil den henge rett ned som en kjedelig dusk. Heldigvis har vi et supert stivelsesmiddel for tekstiler.

Midten, fjærskaftet

Start med å lage en kjede av 35 luftmasker. Bruk heklenål 4 mm, for litt store masker.

Opphengsløkke

Lag en kjedemaske i femte luftmaske fra nålen. Lag en kjedemaske i de neste tre luftmaskene.

Fortsett å hekle

Nå skal vi begynne med ”utstikkerne” fra midten. Lag 9 luftmasker, deretter en kjedemaske i andre luftmaske fra nålen. Lag en kjedemaske i de neste 7 luftmaskene og avslutt delen med en kjedemaske i neste luftmaske på fjærskaftet.
 Fortsett med å lage samme utstikkere langs hele fjærskaftet. I den siste luftmasken lager du to eller tre utstikkere. Fortsett deretter oppover på andre siden av midten, avslutt i samme maske som du laget første utstikker. Lag dem i ulike lengder, pass på at du holder fjærfasongen.

Stivelse

Når du er ferdig med fjæren, dypper du den først i lunkent vann, klem ut det meste av vannet. Dypp det deretter i stivelse, la det trekke godt inn, løft opp og klem ut vannet så godt du kan. Dypp en gang til i stivelse og gjenta prosessen nøye. Plasser den fuktige fjæren på en overflate der den ikke setter seg fast, f.eks på en plate av plast. Stryk og strekk på fjæren, fjæren skal nå tørke i fasong, som du vil ha den. La den tørke i ca 10 timer.