Sommerveske av raffia og tau

I sommer er det runde vesker som gjelder, materialene vi velger er gjerne raffia og andre naturmaterialer.  Vi har laget en veske av raffia og tau med håndtak av lærrem. Raffiagarnet er laget av 100% papir (trefiber), garnet er giftfritt, kan resirkuleres og tåler vann. Til vesken gikk det med ca 10 meter tau (6 mm) og 2 nøster raffia.

Forkortelser:
Kj-m: kjedemaske
Lm: luftmaske
Fm: fast maske

Første omgang

Start med å hekle en ring av 4 lm (omgang 1), hekle 8 fm i ringen (omgang 2). Hold enden på tauet som bildet viser og start med å lage fm rundt tauet, 2 fm i hver fm fra tidligere omgang (omgang 3).

Hekle i spiral

Fortsett deretter å hekle rundt tauet i spiral, 2 fm i fm fra forrige omgang, 1 fm i neste osv. (omgang 4), 2 fm i fm fra forrige omgang, 1 fm i de 2 neste osv (omgang 5), 2 fm i fm fra forrige omgang, 1 fm i de 3 neste osv (omgang 6). Fortsett på samme måte til du er fornøyd med størrelsen på vesken. Øk antall enkle fm mellom hver dobbel fm i hver omgang. Vesken vi laget ble ca 21 cm i diameter.

Avslutt spiralen

Når du er fornøyd med størrelsen på den runde delen, setter du en bit markeringstape der tauet skal klippes av. Lag et skrått snitt der tapen er og fortsett å lage faste masker over snittet. Lag en identisk rund del til.

Kanten

Start med å måle hvor lang kant du vil ha på vesken. Lag en luftmaskekjede som er 5 cm kortere enn dette målet. Legg tauet mot lm-kjeden og lag fm rundt tauet.

Snu

Etter avslutningen av luftmaske-kjeden skal tauet vendes rundt slik at det ikke drar i raffiagarnet, lag noen kj-m rundt tauet. Fortsett å lage fm rundt tauet, men fra lm-kjedens underside. Fortsett deretter å lage kanten så bred du vil ha den. Lag vendingene så pene som mulig ved å lage flere fm i samme maske slik at det ikke strekker i garnet.

Alle deler

Slik ser delene ut når de er ferdige.

Monter sammen vesken

Hekle sammen sirkelen med kanten, ved å hekle kj-m rundt hele sirkelen og ta med kanten. Hekle deretter fast den andre sirkelen, pass på at du hekler fast kanten like langt opp som på den første sirkelen.

Håndtak

Lag merker på enden av skinnremmen, fire hull i hver ende. Lag et lite hull i hvert merke. Sy fast skinnremmen, først med sterk sytråd, deretter med raffiagarnet for pent sluttresultat.


Trustpilot