Hylle till miniplanter

Det er selvfølgelig veldig hyggelig å fylle vinduene med grønne planter og blomster. For å få plass til så mange som mulig, kan man bygge en liten hylle med to etasjer. Denne hyllen er perfekt å drive fram planter i.

Sag ut materialene

Sag ut alle delene til blomsterhyllen. Det går med ca 11 meter høvlet list 15x15mm. (10 lister à 1,2 m)
60 stk à 75mm (A), 8 stk à 475mm (B), 8 stk à 90mm (C), 4 stk à 410mm (D). Sag ut 2 stk plater av 4 mm tykk bjørkplywood à 87x472mm (E).

Lag en mal

Lag mal av en treplate, MDF eller plywood i størrelse 200 x 650 mm, en list som er 650 mm lang og 14 stk treklosser som er 20 mm brede. Skru fast listen i kanten øverst på platen. Legg kantlist B mot listen. Legg 13 stk spiler A med kortsiden mot B. Legg en malkloss ytterst i hver ende og mellom hver list A. Sett de ytterste klossene på platen. Se etter at alt ligger rett i vinkel. Legg kantlist B under alle spiler A.

Spiker

Slå spiker i kantlist B i midten av hver spile A. Kapp av spikerne slik at de stikker ut en mm eller mer.
Vri begge kantlistene B slik at spikerne peker mot A. Legg lim på alle deler A i begge ender. Slå og trykk sammen med tvinger. La limet tørke. Løft ut siden av malen og lag tre til på samme måte. Lag deretter fire  korte gavler. Lag hver gavlside av 2 stk kantlist C, 2 stk spiler A, på samme måte som langsidene.

Ben

Bor hull for sentrumstappene i enden av kantlist C i gavlsidene og i bena. Monter sammen gavlsider og ben med lim og sentrumstapper. Sett i press og la limet tørke. Slå spiker i nederste kantlist B på de fire langsidene, kapp av spikerne slik at de stikker ut ca 5mm (plater E ska hvile på kantlistene). Bor hull for sentrumstappene i enden av B på langsiden og i bena. Monter sammen med lim og sentrumstapper.Sett alt i press til limet tørker. Slip over alle flater og overflatebehandle. Vi har malt vår hylle med hvit grunnmaling, latt den tørke og deretter slipet over for et noe slitt, gammeldags utseende. Deretter har vi lakkert med matt klarlakk. Legg i plater (E).