Tlf 32856393
Støping av lys
Ingenting slår ekte, håndstøpte lys i adventsstaken. Den levende ujevne konturen på håndstøpte lys kan ingen maskin kopiere! Støping av lys gjøres på samme måte som det har blitt gjort i generasjoner. En tradisjon vel verdt å ta vare på.
Veker
Heng vekene over noen trelister. Legg to rundstaver (eller vanlige kosteskaft) mellom ryggen på to stoler. Sett de fast med teipbiter parallellt slik at de passer til trelistene.
Smelt lysmasse
Smelt lysmasse over vannbad på en kokeplate. Sett ogå en kjele med vannbad på en løs kokeplate på gulvet ved siden av stolen med vekene. Fyll lysmasse i øsen i vannbadet på den løse kokeplaten. Pass på at lysmassen holder en temperatur mellom 65 og 67 grader, da blir lysene penest.
Dypping
Nå kan du starte dyppingen. Etter å ha dyppet en gang, drar man med fingrene langs hele veken ovenfra og ned slik at man samtidig drar ut all masse igjen. Dette for at lysene skal bli rette og fine når de er ferdige.
Rette lys
Etter å har dyppet 2 -3 ganger kan du istedet ta tak i bunnen og trekke litt forsiktig slik at de holder seg rette. Unngå trekk i rommet - kald luft fra en retning kan få lysene til å bøye seg!
Fortsett å dyppe lysene til passelig tykkelse. Fyll på med lysmasse etter behov.
Det er også mulig å fylle på vann i støpebeholderen, lysmassen vil dermed legge seg på toppen av vannet. Desom du trenger å fylle på vann, må vannet og lysmassen holde samme temperatur - ellers kan lysmassen sprute opp og forårsake brannskader! Ikke hell kaldt vann i støpemassen! De beste forutsetningene og det enkleste, er å støpe lys kun med lysmasse. Da får du de fineste lysene.
På slutten av støpingen bygger lysene seg ganske raskt opp, men er du for ivrig og dypper før lyset er avkjølt, kan du oppleve motsatt effekt – Da vil massen smelte istedet. Så konklusjonen er; ikke stress når du støper lys, unn deg en liten pause iblant slik at lysene blir godt avkjølt mellom dyppingen.