Telgje skjeer – perfekt hobby til fridagene

Med en kniv i den ene hånden og en trebit i den andre har man den perfekte hobby. Skjeer og sleiver kan man aldri få for mange av, men det er like greit å si det med en gang; Det perfekte er ikke målet her. Vil man ha perfekte symmetriske tresleiver til kjøkkenet, finner man det for en billig penge på Ikea. En personlig håndlaget tresleiv er noe helt annet. Selv om du ikke har holdt i en morakniv siden sløydtimene på skolen, kan dette være noe for deg. Selv en nybegynner kan telgje en skje som dette.

Tegn en form

Det du bør tenke på er at de ulike treslagene er ulike å jobbe med, avhengig av hvor hardt treet er. Lind er en tresort som tradisjonelt har blitt brukt til sleiver fordi det er et ganske mykt og lett materiale å jobbe med. Den mørkere og hardere tresorten valnøtt, passer også fint å bruke til skjeer dersom man er forberedt på at det er litt hardere å spikke i. Tegn skjeens profil på trebiten, både forfra og fra siden.

Sag

Skjær ut profilene så nøyaktig som mulig. Bruk kontur- eller løvsag. Deretter er det bare å sette i gang og telgje.

Start telgjingen

Husk, det er bedre å telgje mindre biter enn store. Pass på å telgje på tvers av trefibrene så mye som mulig, da det ellers er lett å bryte av for store biter med fibrene, særlig hvis man er nybegynner. Det finnes mange ulike teknikker for hvordan holde i kniven. Finn din teknikk i ditt tempo, vær rolig og ta det forsiktig, så du ikke skader deg. Kniven er skarp! ”Skrelle poteter”-teknikken der du telgjer mot deg med tommelen som ”stopp”, er ikke noe man lærer på skolen, men er kanskje den beste teknikken når man skal telgje skjeer. Skjebladet telgjer man med en såkalt skjekniv. Du vil merke at man kan telgje veldig lenge før man blir fornøyd, og i begynnelsen blir det langt fra perfekt. Men veldig personlig - og morsomt. Vi anbefaler boken Tälj for å lese mer om treslagene og de ulike teknikkene innen telgjing!


Trustpilot