Smykkefat av Jesmonite

Et smykkefat, en såpeskål eller et lysfat…støpt med marmoreringer og terazzo-teknikk. Med Jesmonite går støpingen som en lek! Jesmonite er et komposittmateriale, perfekt til avstøpninger når betong blir for grovt og gips blir for fint. Resultatet blir sterkt og holdbart med fine og nøyaktige avstøpninger, men allikevel lett. Materialet kan poleres, sages og bores i etter herding.

Bland silikon

Som alltid, når noe skal støpes, må man ha en støpeform. Silikonformer er perfekte å bruke ved støping med Jesmonite, og silikonformer kan man enkelt lage selv. Vi brukte et lite trefat som modell til vårt fat. Start med å finne en beholder, passelig stor til å støpe selve formen i. Vei opp like deler av de to komponentene til silikongummien og rør godt rundt uten å ”vispe” for mye luftbobler inn i blandingen.

Form til silikon

Beholderen bør ikke være så mye større enn selve fatet for å unngå å fylle for mye silikongummi i formen. Dersom beholderen ikke er av plast, må du være forberedt på å slå den fra hverandre når formen skal løftes ut. Sett trefatet i bunnen av beholderen med dobbelsidig teip eller limputer slik at ikke fatet flyter opp.

Herde

Hell silikonen forsiktig rundt og over fatet, la massen flyte sakte inn i alle kriker og kroker. Bank forsiktig på formen slik at eventuelle luftbobler flyter opp. La massen stå og herde over natten eller ca et døgn før du slår i stykker beholderen og løfter ut silikonformen.

Fargelegging og marmorering

Deretter er det klart for å støpe i Jesmonite. Blandingen består av pulver, væske og flytende pigment som kan blandes i den fargen du ønsker. Her er det også viktig å veie opp pulver og væske nøyaktig og blande godt, uten å vispe, for å unngå luft i blandingen. Proporsjonene er 1 del væske til 2,5 deler pulver. Hell deretter det oppmålte pulveret i koppen med den oppmålte væsken, ikke omvendt. På denne måten er det lett å blande pulveret jevnt uten å få bobler eller klumper i massen. For å vite hvor mye du må veie opp, kan du først helle vann i formen og veie det. Mål opp pulver og væske i hver sin kopp. Fargepigmentet blandes enten i væsken eller i den ferdigblandede massen.

Støp i Jesmonite

For marmorering, kan man enten blande litt av hver farge eller dryppe noen dråper i blandingen, før alt helles i formen. Husk å ikke røre for mye dersom du ønsker marmorert effekt! Fargene skal jo egentlig ikke blandes sammen. Hell blandingen forsiktig i formen slik at den flyter godt ut, bank på formen slik at eventuelle luftbobler flyter opp. Skal du lage en ensfarget avstøpning, kan du ”male” ut massen med en pensel i alle kriker og kroker av formen for å unngå luftbobler.

Terazzo-flak

Får du mye masse til overs, stryker du det utover en bit plastfolie eller bakepapir - det kan siden brukes som ”flak” i andre avstøpninger! Etter ca 20-30 minutter, når massen har stivnet, kan du løsne massen fra papiret og bryte den opp i små biter.

Bland

Terazzo-blandingen lager du ganske enkelt ved å blande en del Jesmonite og deretter blande inn de knuste flakene fra tidligere avstøpninger. Rør flakene forsiktig inn i den utrørte massen. Vær ekstra nøye med å banke på formen for å bli kvitt luftboblene da det lettere oppstår i en terazzo-masse.

Slip

Når du etter tørking løfter ut gjenstanden, vil den se ensfarget ut. Så snart du begynner å slipe med slipepapir vil mønsteret komme bedre fram. Det beste er å bruke våtslipepapir så snart som mulig etter gjenstanden har tørket. Massen blir hardere, jo lenger tid som går.


Trustpilot