Løkkurver i rotting

Oppbevaring av løk og andre rotfrukter i luftige kurver av rotting har mange fordeler. Du trenger ikke å bruke kunstige materialer som plast, og grønnsakene holder dessuten lenge. Jobbe med rotting er litt som å veve. Vi viser her et lite nybegynner-prosjekt som utføres på en fantasifull måte, det trenger ikke være perfekt. Vi går mer for den lekne stilen.

Bløtlegg rottingen

Før du begynner må rottingen bløtlegges. Vi brukte 2 mm tykk rotting. Legg 2-3 lengder rotting i varmt vann i noen minutter, legg de deretter i en plastpose slik at rottingen holder på fuktigheten. Klipp till åtta längder på cirka 1,2 meter. Dela upp dem i två grupper och lägg dem slätt bredvid varandra i två grupper om fyra. Centrera grupperna på varandra i ett kors. Nu är det dags att börja att väva. Ta en lång längd rotting och lägg under den undre gruppen. För nu rottingen över den övre gruppen och sedan under nästa, tills du arbetat dig hela vägen runt. När du gjort detta tre gånger, så trycker du in änden i ditt arbete och klipper av.

Gruppering

Klipp deretter av to rottingpinner, slik at du har 14 pinner som stikker ut fra midten. Legg de i syv grupper med to pinner i hvert stag. Forsøk å legge pinnene som solstråler som stråler ut fra midten med jevn avstand.

Veving

Start å veve over og under gruppene slik at du får resultatet som du ser på bildet.

Avslutning av bunn

Begynn å bøye formen på kurven samtidig som du fortsetter å veve oppover. Når du er fornøyd,  dytter du rottingenden tilbake og klipper av.

Rutenett

Brett en rottinglengde på midten og sett den rundt et av rottingstagene, som bildet viser. Snu rottingen litt rundt før du vikler på hver sin side på neste ”stag”. Snu rundt mellom hvert stag og legg lengdene oppover kurven i en spiral. Pass på at stagene ligger i et passelig jevnt, litt glissent mønster.

Øverste kant

Når du er fornøyd med høyden, fortsetter du på samme måte som med rutemønsteret, men nå med  tre tråder som ligger sammen. Dra litt i rottingen slik at åpningen i kurven blir litt smalere enn selve kurven for å få en pen form. Avslutt ved å stikke rottingenden tilbake og klipp av.

Stag

Nå har du forhåpentligvis en liten del igjen på ”staget”. Bøy stagene til høyre og vev dem fram og tilbake noen ganger, deretter ned i veven og klipp av. Spar fire stag, som du gjør om til håndtak.

Håndtak

Brett en rottinglengde på midten og vev til et håndtak rundt to stag, som bildet viser. Lag to like håndtak, ca 10 cm lange.

Avslutning

Vev håndtakene sammen, vev fram og tilbake noen ganger, som bildet viser. Avslutt ved å stikke rottingendene tilbake og klipp av.


Trustpilot