Telgje skjeer - perfekt for late dager

02 august, 2017

Late dager på bryggekanten, dager der man egentlig ikke har lyst til å gjøre noe, men allikevel blir litt rastløs. Slike dager er perfekte for et telgjeprosjekt. Med en kniv i den ene hånden og en trebit i den andre, har man den perfekte hobby, og skjeer og øser kan man aldri få for mange av.

Det er like greit å si det med en gang; Det perfekte er ikke målet her. Vil man ha perfekte symmetriske tresleiver til kjøkkenet, finner man det for en billig penge på Ikea. En personlig håndlaget tresleiv er allikevel noe helt annet. Du vil garantert huske sommeren da du telgjet kniven; varmen fra brygga eller det vedvarende regnet utenfor hyttevinduet. For det er noe helt spesielt med det du former med bare hendene (og en skarp kniv).

Selv om du ikke har holdt i en morakniv siden sløydtimene på skolen, kan dette være noe for deg. Selv en nybegynner kan telgje en skje som dette.

Det du bør tenke på er at de ulike treslagene er ulike å jobbe med. Lind er en tresort som tradisjonelt har blitt brukt til sleiver fordi det er et ganske mykt og lett materiale å jobbe med. Den mørkere og hardere tresorten, valnøtt passer også fint å bruke til skjeer dersom man er forberedt på at det er litt hardere å spikke i.

Du trenger:

Lind eller skaftemne i valnøtt 

Kontursag eller løvsag eller tilgang til båndsag

Kniv

Skjekniv

Gjør slik:

Tegn profilen til skjeen på trebiten, både forfra og fra siden. Sag ut profilene så nøyaktig som mulig. Deretter er det bare å sette i gang og telgje. Husk det er bedre å telgje mindre biter enn for store og i mest mulig grad telgje på tvers av trefibrene. Ellers er det lett å bryte av for store biter med fibrene dersom man er nybegynner. Det finnes mange ulike måter å holde kniven på. Det gjelder å finne sin teknikk, vær rolig og ta det forsiktig, så du ikke skader deg, for kniven er skarp!” Skrelle poteter”- teknikken der du telgjer mot deg med tommelen som ”stopp” er ikke noe man lærer på skolen, men er kanskje den beste teknikken når man skal telgje skjeer.

Skjebladet telgjer man med en såkalt skjekniv.

Du vil merke at man kan telgje veldig lenge før man blir fornøyd, og i begynnelsen blir det langt fra perfekt. Men veldig personlig - og morsomt. Perfekt for late dager på brygga!

Vi anbefaler boken Tälj! for å lese mer om treslagene og de ulike teknikkene innen telgjing!



Trustpilot