Som sopper i jorden…

02 november, 2022

Få planter er vel så dekorative som fluesoppen. Med sin røde hatt og hvite prikker – og sin forræderske gift, har den stått modell for kunsten i hundrevis av år, ikke minst når det nærmer seg jul.

Start med å finne fram pensler og maling, alle som vil tyvstarte med juleverkstedet. Vi har brukt ferdige dreide tresopper, som finnes i flere ulike størrelser og modeller.

Stilken og undersiden av soppen males hvit, mal også et stykke opp på hatten. La malingen tørke slik at det blir lettere å holde i soppen mens du maler hatten.

Fluesoppens naturlige farge er jo klassisk julerød, og er sannsynligvis også grunnen til at fluesoppen passer så godt som juledekorasjon. Ønsker du en dypere rødfarge og litt mer liv i overflaten kan du starte med svart maling. La også den svarte malingen tørke godt før du maler litt ujevnt med den røde malingen. Maler du et tynt lag, vil den svarte malingen skinne gjennom ganske mye og maler du litt ujevne tykke strøk vil det gi mer liv til fargen. Det kan også være fint å blande forskjellige mørkerøde og lyserøde sopper med en og annen grønn eller brun sopp.

Neste trinn er å male hvite prikker. Mal gjerne prikkene med litt ujevne mellomrom og i ulike størrelser. Det må ikke bli altfor symmetrisk og perfekt!

Et stykke drivved eller en værbitt planke passer fint til soppene hvis man for eksempel vil henge de opp i vinduet. 

Drivved er ofte et ganske porøst materiale, så soppene kan gjerne settes fast ved å slå inn en spiker under stilken, klippe av spikerhodet og presse ned soppene der du vil ha de. Om nødvendig, kan du også bruke litt lim.

Mange sopper har en ring nederst, som en krage rundt stilken. Klipp ut et stykke hvitt linstoff, gjerne med taggsaks langs ene kanten. Sy enkle sting med vokset lintråd lang remsen på andre siden. Rynk stoffet sammen og knyt det fast som en krage rundt stilken på soppen.

Dersom soppene skal henges opp i et vindu, borer du hull ytterst i begge kanter på trebiten og trer en 2 mm tykk messingtråd gjennom. Bøy tråden i buet fasong og heng dekorasjonen på plass.

Det kan også være fint å sette soppene på et fat sammen med lys, litt mose og kongler mens man venter på adventstiden.


Trustpilot