Som sopp i skogen - høstens fineste dekorasjon?

14 september, 2022

Kantareller, skivesopp eller kremler? Nå er det soppsesong, men husk at ikke all sopp er spiselig - noen er bare en pryd for øyet.

De som har vært på jakt etter sopp i år, har kanskje blitt litt skuffet. Årets soppsesong har mer eller mindre sviktet mange steder, men man kan allikevel hente inspirasjon fra skogen til høstens dekorasjoner.

Vi har brukt stoff av halvlin til stilken, filt i høstfarger til undersiden av hatten og blandet mønstre fra Tilda stoffene til oversiden av hatten. Det blir fint å mikse og matche farger og mønstre slik at ingen av soppene blir like!

Du kan selvfølgelig sy soppene etter eget mønster og klippe på frihånd slik at alle soppene vokser helt fritt i forskjellige former og fasonger. Er du usikker, kan du skrive ut og bruke dette mønsteret:

Klipp ut alle delene, mønsteret til stilken trenger et sømmonn, som må legges til.

Soppene sys i to deler - en hatt og en stilk – som hver for seg fylles med polyestervatt før de til slutt sys sammen.

Undersiden av hatten klipper man opp med et rett snitt i midten slik at den kan vrenges når toppen og bunnen er sydd sammen.

Siden overdelen er litt fyldigere og skal rynkes sammen, klippes den ut som en større rund del.

Sy enkle, lange sting som går opp og ned gjennom stoffet rundt hele kanten og trekk deretter sammen slik at kanten rynker seg.

Sett fast nåler med rettsiden mot undersiden og sy en søm rundt kanten.

Vreng og fyll hatten med polyestervatt. 

Soppstilken syr man sammen at to deler lin- eller halvlinstoff. La det være igjen en åpning på toppen. Vreng stoffet slik at rettsiden kommer ut og fyll med vatt.

Noen sopper har en krage høyt oppe på stilken, den kan gjenskapes på noen av soppene. Klipp en ca 3-4 cm bred remse av linstoffet og sy en sikk-sakk-søm rundt kanten. Sy remsen på plass i folder rundt stilken.

Sy sammen hullet på undersiden for hånd. Sett fast stilken til hatten med noen sting til slutt. Stilken bør være ganske hardt stoppet, men ikke mer enn at du kan brette inn overkanten noe mens du syr stilken på plass under hatten. Fest trådene og klipp av.

Dekorer med soppene på bordet, i et vindu i stedet for blomster eller legg en sopp på hver tallerken ved servering av høstens duftende gryter.

Har du litt filt til overs, blir det fint å klippe ut noen høstløv eller en serviettring der endene formes som et høstløv.


Trustpilot