Slips til Farsdagen

26 oktober, 2022

Slips til pappa på farsdagen? Selv om slipset er pent, kan det for noen føles som en tvangstrøye rundt halsen. På nøkkelknippet blir det noe helt annet, en perfekt gave til Farsdagen.

Ikke alle fedre liker å ha slips rundt halsen, men et slips på nøkkelknippet vil nok de fleste like. Særlig hvis det er laget av noen i familien. Et lite prosjekt som dette er passelig stort å prøve seg på for de som ikke har jobbet med lær tidligere. Man trenger ikke å sy eller bruke bokstavsett, det går faktisk like bra å bare skjære eller klippe ut og lime!

Start med å tegne mønsteret på et ark. Våre mål er oppgitt på bildet over (ikke skalert for utskrift).

Klipp ut og tegn mønsteret over på en passelig stor lærbit. Bruk helst en fettpenn slik at strekene kan viskes bort etterpå.

Skjær og/eller klipp ut hele slipset og pass på at begge endene blir like store når du bretter det på midten.

Dersom læret er for tykt til å brettes, tynner du det litt ut med en skjerflingskniv på baksiden. Kniven fungerer omtrent som en ostehøvel og med hjelp av den høvler du bort tynne lag av læret til det er passelig tykt.

Fukt lærslipset med en svamp med lunkent vann og bruk deretter bokstavsettet til å stemple teksten.

Mens læret enda er fuktig, bretter du det dobbelt og legger det i press til tørking.

Når læret har tørket, setter du på en nøkkelring og limer sammen endene. Pass på å tørke bort overflødig lim fra skjøten med en fuktig fille eller svamp så fort som mulig.

La limet tørke godt, marker deretter rundt kanten der du skal sy. Bruk falsben med kantpolerer og sett en strek et par millimeter fra ytterste kant.

Dra deretter en lærspore langs den markerte kanten for å markere hvor du skal lage hull til sømmen med jevne mellomrom. 

Lag så hull med en syl gjennom læret ved hvert merke.

Klipp av en bit vokset lintråd og sett en nål i hver ende av tråden. Tvinn tråden litt inn på nålen og stikk nålen tilbake gjennom tråden. På den måten fester man nålen slik at man ikke mister enden på tråden.

Sy med salmakersøm rundt kanten. Med salmakersøm syr man tråden fra begge sider gjennom hvert hull. Tråden vil da legge seg i «åtte-tall» og man får en meget sterk søm som egner seg godt når man syr i lær. Fest tråden til slutt med en knute og fest tråden under stingene på baksiden av slipset.

Et fint bånd med et håndskrevet kort blir den perfekte gaven til verdens beste pappa. 


Trustpilot