Quillingegg i fantasifulle ulike former

30 mars, 2022

Papiregg, laget med quilling teknikk pynter fint opp i påskeriset. Med noen få papirstrimler og litt lim kan man lage vakre, fantasifulle egg med gammel teknikk, flere hundre år gammel.

Quillingteknikken har eksistert i flere hundre år og har blitt brukt til utsmykninger av ulike slag; fra vakre smykker til dekorering av kirker og andre mindre gjenstander. Teknikken er nært beslektet med filigranteknikken, der man ruller metalltråd og setter sammen rullene i ulike mønstre.

Disse eggene er et fint nybegynnerprosjekt dersom man vil prøve seg på papirquilling. Teknikken går ut på å rulle sammen lange papirstrimler og deretter skjøte de sammen i ulike mønstre. Man kan også bruke ulike maler for å få flere like store ruller i samme form. Til disse eggene jobbet vi på frihånd og lot hvert egg bli helt unikt.

Et quilling verktøy er så og si et must for å gjøre jobben. Verktøyet består av en smal spiss med et spor. Papiret tres på og deretter snur man verktøyet rundt og rundt og ruller papiret rundt spissen. En fin pinsett og et korkunderlag er også praktisk å ha tilgjengelig. Vi brukte superlim, som på en enkel måte kan dryppes der man vil og som limer raskt.

Start med å sette fast papirstrimmelen på quilling verktøyet. Drei verktøyet rundt slik at du får en rull, men ikke bruk opp hele papirstrimmelen. Når du har kommet et stykke på vei, tar du verktøyet ut av strimmelen og setter det fast noen centimeter fra rullen. Rull deretter verktøyet i motsatt retning. Ta en ny strimmel og gjenta prosessen. Den samme strimmelen kan rulles sammen én eller flere ganger. Noen ganger ruller man i samme retning og andre ganger i motsatt retning. På denne måten får man et uregelmessig mønster på papirstrimlene. 

Legg sammen 3-4 sammenrullede strimler slik at de ligger mot hverandre. Ta en ny papirstrimmel og vikle den rundt de quillede strimlene. Legg alle strimlene sammen slik at de danner formen til et egg. Hold papirstrimlene sammen med en pinsett og lim de mot hverandre.

Små dråper lim påføres deretter strimlene som ligger inntil hverandre. Limet påføres på innsiden av egget, slik at egget holder fasongen. Riktignok er det enkelt å lime presist med superlimet, men pass på at du ikke bruker for mye lim slik at limet lager flekker gjennom papiret. Hold igjen litt på limet. Bruk pinsett og hold over skjøten mens limet tørker, det tørker fort. Deretter fortsetter du med neste skjøt.

La limet tørke godt og heng opp egget med litt sølv metallic-garn til slutt.


Trustpilot