Pidestall i 50-talls-stil

23 september, 2020

Med et lite skråblikk til 50-tallet, kanskje? Pidestallene var før i tiden ganske stilige. Lag dette lite møbel med et par rundstaver og en list, dermed kan du sette potteplantene hvor du vil.

Rundstaver og planhøvlet list er alt man trenger for å bygge sin egen pidestall i 50-talls-stil, i tillegg til litt verktøy selvfølgelig! Trikset er at potten kun står på en list som er lagt i kryss samtidig som den holder bena sammen.

For at det skal se fint ut, må man vite hvilken blomstepotte man skal bruke og ta mål av den slik at proporsjonene blir fint balansert.

Ta mål av hvor høy pidestallen skal være og kapp ut fire ben av rundstaven.

Ta deretter mål av blomsterpottens ytterside og legg til et par centimeter. Sett et merke der du skal bore, men kapp listen med noe margin slik at du kan bore rett gjennom der du har markert.

Bruk deretter et kvistbor i samme diameter som rundstaven (eller en millimeter større) for å kappe ut listene til krysset i midten. Sett fast listen stående og bor med et søylebor gjennom listen slik at den også kappes av. Husk å ta bort det som forsvinner ved boringen når du måler, ta vare på de små endestykkene som blir igjen av listen – de skal brukes når du limer sammen pidestallen igjen.

Når begge listene er boret skal de tas ut”halvt-i-halvt”. Ta mål og sett et merke der de to sporene sages halvveis ned i listen. En japansk håndsag og en gjæringskasse i gammeldags modell er gode å ha for hånden.

Bruk et stemjern og slå forsiktig ned til midten av begge listene i den utsagede delen. Lim de deretter sammen som et kors.

Bor hull gjennom rundstavene i høyden i midten av krysset. Ta mål av blomsterpotten for å få riktig mål.

Bruk en borstøtte for å bore eksakte hull gjennom midten av rundstaven, men bor bare ca halvveis, dette for at skruen skal ha et feste når du deretter skrur sammen delene. Vi brukte boret som følger med borejiggen, som har en smalere spiss og stopphylse slik at du ikke borer for dypt.

Deretter kan bena limes på korset i midten. Sett blomsterpotten opp ned på en benk og legg krysset over, dermed har du en perfekt støtte. Lim fast bena med trelim, vær nøye slik at retningen på borehullene peker riktig vei. Bruk de små endestykkene som støtte når du spenner sammen bena, to og to med en tvinge.

Når limet har tørket, skrur man inn skruene og fyller de ytterste hullene med treplugger. Sag av det ytterste på trepluggen og puss med sandpapir. Puss også over alle kanter. 

Til slutt beiset vi med oljebeis. Vi har brukt en grå farge, jernvitriol. Vil du ha enda mer 50-talls-stil på pidestallen, kan du beise den i mørkt tre, som minner mer om datidens oljeteak.Trustpilot