Lysestake av gamle skjeer

24 mai, 2023

Gi de gamle skjeene et nytt liv - som fine lysestaker. Loddet sammen, to og to, med hver sin lysholder blir skjeene til fine lysestaker og personlig bordpynt som kan brukes til både hverdags og fest.

Gamle slitte nysølvskjeer, ofte ulike, kan man som regel finne for noen få kroner på loppemarkeder. Noen ganger er skjeene så slitte at man kanskje ikke vil bruke de som bestikk lenger, men skjeene er allikevel veldig vakre. Da kan man gi de nytt liv i form av lysestaker. Lodder du sammen skjeene med skaftene i kryss over hverandre, ligger de stødig på bordet, og med en lysholder loddet fast i selve skjeen fungerer de utmerket som lysestaker.

Start med å legge sammen to og to skjeer. Sjekk at skjeene ligger fint sammen og overlapper hverandre. Bøy skaftet litt, dersom nødvendig. Har du to like skjeer, bøyer du skaftet litt på den ene skjeen som skal ligge øverst. Begge skjeene må ha kontakt med bordet, både i bladet og skaftet, i tillegg til der skaftene overlapper hverandre for å kunne lodde de sammen.

Vask og puss skjeene for å fjerne fett og smuss. Man kan også file overflaten litt der skjeene skal loddes slik at loddetinnet får godt feste.

Legg skjeene på et ildfast underlag og sett loddebolten i stikkontakten. Det tar noen minutter før loddebolten blir skikkelig varm.

Klipp av noen biter loddetinn med lav smeltetemperatur, ca 1 cm lange. Pensle loddefett både på loddetinnet og overflatene som skal loddes sammen. Det er viktig å ikke spare på loddefettet, for da kan overflatene oksidere før loddet får feste og forhindre at overflatene loddes sammen.

Legg loddetinnet på plass og smelt med loddebolten. 

Bøy loddetinnet rundt lysholderne slik at tinnet formes før du setter lysholderne på plass. Hold lysholderne på plass med en tang eller et treskaft mens du lodder.

Knyt en hyssing eller et fint bånd der skjeskaftene krysses. Pass på at hyssingen eller båndet ikke kommer i nærheten av lysene når de brenner ned. Husk å aldri forlate levende lys i rom uten tilsyn.Trustpilot