Lysende idé til veggen

05 mai, 2021

System og orden kan være en pryd i seg selv. Snekre en lysholder til veggen - både dekorativ og praktisk!

Vi har vel alle opplevd å finne en tom eske med stearinlys når man trenger det som mest. Lysene er jo vakre i seg selv og kan gjerne stå framme. I en lysholder på veggen har man orden på lysene og man ser fort når det er dags å fylle på. Lysholderen er også en dekorativ detalj i interiøret.

Lysholderen snekres sammen av furulister i mål 27 x 27 mm. Start med å sage ut fire lengder på 24 cm og fire lengder på 15 cm som deretter settes sammen til to «rammer». To lengder på 7,5 cm skal deretter holde sammen de to rammene i passelig avstand fra hverandre.

Bruk en bordsag eller en japansk håndsag sammen med en gjæringskasse når du sager, det er viktig at alle vinkler blir helt rette og delene nøyaktig like lange. Bor hull med et 20 mm kvistbor til hengebeslagene på baksiden av de lengste listene. Bor så dype hull som selve boret er, det vil være nok til at du deretter kan sette hengebeslagene på plass i hullene. Forbor også hull gjennom de korte sidedelene og inn i de lange delene, forsenk skruehullet litt slik at skruehodet ikke stikker opp.

Beis alle delene med svart lakkbeis, la alt tørke godt. Deretter skal «rammene» limes og skrus sammen. Det overflødige limet som siver ut av fugene må tørkes bort umiddelbart med en fuktig klut, ellers vil det etterlate stygge merker.

La limet tørke godt, etter noen timer limer du sammen begge rammene og de korte delene som er igjen. Siden de korte delene ikke vil bli utsatt for særlig stor vekt, velger vi å kun lime for å slippe synlige skruehull. En trelist eller annet i riktig høyde kan brukes som støtte og for å lime fast delene i samme avstand på begge sider.

Monter hengebeslagene på baksiden av lysholderen. Dersom hullene er boret med søylebor og ellers passer perfekt til hengebeslagene, er det bare å trykke de på plass i hullene. Ellers må de kanskje limes fast slik at de sitter godt på plass.

Sparkle skruehullene med plastisk tre/Woodfiller. La det tørke og puss deretter over slik at det blir helt slett. Stryk beis over hullene med samme svarte beis som du brukte tidligere.

Før du henger opp lysholderen, er det et godt tips å legge et vanlig ark på baksiden. Sett et merke med en penn hvor hullene sitter. Hold deretter opp lysholderen med papiret på plass, og ta et mål hvor på veggen du vil henge lysholderen. Hold i papiret og monter skruene etter markeringene på papiret.

Heng opp lysholderen og fyll den med lys. 

Lysestaken lager du av et stykke grått treverk du finner på stranden eller i skogen. Kutt treverket i passelig høyde og bor et hull med kvistbor. Slip eventuelt litt rundt kantene ved behov. Sett en lysholder for flaskemontering i hullet.


Trustpilot