Lag dine egne former til pepperkakehuset

09 november, 2022

Nå er tiden snart inne for å bake pepperkakehus. I år har vi byttet ut det tradisjonelle taket med trappegavler, og formene lager du selv av tynne metallplater.

Når du baker pepperkaker, er det gøy med nye former. Pepperkakemenn, pepperkakedamer, griser, stjerner og hjerter kan få selskap av nesten hva som helst når man lager sine egne pepperkakeformer.

Ved å bruke formen av et høyt smalt hus med trappegavler går selve bakingen lekende lett, og man kan dermed glemme krøllete papirmønstre som har harsknet siden sist.

Dette huset har to sider og to trappegavler og er uten tak. Man kan derfor bruke huset som en lyslykt på bordet med LED-lysslynge og englehår på innsiden. For at bakingen skal gå enkelt og greit lager man også en liten form til både dører og vinduer. 

Tynne metallplater passer utmerket til å lage sine egne pepperkakeformer. Platen kuttes først i tynne remser, i bredde 2-3 centimeter. For at de tynne remsene skal bli noe mer stabile og for at man ikke skal skjære seg på formene, brettes den ene siden ca en halv centimeter ned. Både klipping av remsene og bretting av kanten er det vanskeligste (og kjedeligste) å utføre med vanlig manuelt verktøy. Kontakt gjerne en blikkenslager for å få platen klippet opp i remser og brettet langs kanten, på et verksted. Ellers bruker man en vanlig platesaks og klipper ut remsene. Bruk deretter en hard og rett kant å brette mot, f.eks en ambolt, planeringsjern eller en skarp 90 grader kant på en hard plankebit. Slå først metallbiten i 90 grader mot kanten. Snu deretter metallremsen og slå med en hammer slik at den bretter seg dobbelt.   

Tegn et mønster på vanlig papir, bøy remsen etter mønsteret, bruk flattang og/eller rundtang, avhengig av mønsteret.

Klipp over remsen med noen centimeter overlapp for lodding av skjøten. Klipp av i den ene enden der remsene overlapper hverandre.

Påfør litt flussmiddel der remsene skal loddes sammen. Flussmiddelet forhindrer at metallet oksiderer slik at flatene kan loddes sammen med loddetinn. Press skjøten sammen med en limtvinge og gjør klar en loddebolt.

Påfør loddetinnet på skjøten, start med å lodde mot metallet med loddebolten under skjøten. Når loddetinnet smelter, drar du det ut langs skjøten. Husk at metallet kan bli veldig varmt, så du ikke brenner deg.

La skjøtene bli helt avkjølt før du vasker formene og starter bakingen av pepperkakehuset.


Trustpilot