Krukker av flettede grener

20 april, 2022

En fin måte å bruke naturens ressurser på, er lage krukker av flettede grener. Når man allikevel skal rydde i hagen, er det fint å kunne bruke kvistene til noe dekorativt. Pass på å flette før seljen blomstrer.

Visst gör det ont när knoppar brister… men før de springer ut, er tynne seljekvister perfekte å bruke til fletting! Seljekvister brukes ofte til fletting av større ting, som f.eks kurver. Man kan alltids starte med et ikke fullt så avansert prosjekt, men som allikevel er veldig dekorativt.

Til disse små krukkene har vi brukt ferdige rottingbunner, som egentlig brukes sammen med fletting av rotting, men som passer perfekt som bunn til små krukker.

I tillegg til rottingbunner og noen biter peddigrotting, tynne rette blomsterpinner eller litt ståltråd, trenger man et knippe seljekvister fra hagen eller naturen. Kvistene må våre ferske slik at de er enkle å bøye og ikke knekker.

For at rottingbunnen skal få omtrent samme farge som de mørke greinene, starter man med å beise bunnen med en mørk oljebeis. Mens beisen tørker, klipper man ut biter av peddigrottingen eller trepinnene man skal flette rundt. Bitene bør være ca 5 cm lengre enn høyden på krukken. Dersom peddigrottingen er veldig bøyd, kan bitene bløtlegges en times tid og deretter legges til tørk i rett stilling. Vi beiset også peddigrottingen slik at den fikk samme mørke farge som bunnen. 

Stikk biter av peddigrottingen ned i rottingbunnen og flett seljekvistene annenhver gang foran og annenhver gang bak peddigrottingen. Når første runde er ferdig, fletter man omvendt – annenhver gang utenfor og annenhver gang innenfor hver pinne. Fortsett flettingen til ønsket høyde er oppnådd. Klipp av pinnene noen centimeter over den siste seljegrenen. For at den innerste potten ikke skal synes gjennom flettekrukken, kan den pakkes inn i litt jutevev.


Trustpilot