Klassisk skinnbelte

18 januar, 2023

Belte eller livrem. Kjært barn har mange navn. Lag ditt eget skinnbelte, det er både morsomt og enkelt. Et perfekt prosjekt å starte med for alle som ikke har jobbet med lær tidligere.

Et belte trenger de fleste av oss, før eller siden, og det er gøy å designe og sy sitt eget! Et belte er et perfekt prosjekt for alle nybegynnere siden det ikke kreves så mye sying, ikke mange hull som skal slås og heller ikke mange lange snitt som skal skjæres rett.

Start med å velge skinnrem i valgfri farge. Svart, brun, cognacfarget eller vegatabilsk garvet skinn har alle sin egen sjarm. Et belte er vanligvis mellom 25 og 40 mm bredt. I tillegg til selve læremmen må du velge en beltespenne også. Spenne og rem må ha samme bredde, så start gjerne med å velge spenne.

Spennen kan festes på flere måter, enten ved å bruke nagler eller ved å sy. Når beltet er i bruk, synes allikevel ikke festet bak den overliggende remmen. Vi sydde på spennen med et solid kryss.

Start med å slå et hull til midtpinnen på spennen, ca 7 cm inn fra den ene enden på belteremmen. Lag hull med en hullpipe, husk å bruke et godt underlag slik at ikke hullpipen lager stygge merker. Husk også beskyttelse for ørene når du slår med hammeren på hullpipen.

Beltespennen må enkelt kunne åpnes og lukkes. Lag derfor et avlangt hull ved å slå hull noen millimeter unna det første hullet og fjern læret i midten med en skarp skalpellkniv.

Tre på spennen og påfør litt lim i enden. Limet skal egentlig bare holde læret sammen mens man syr, men det er viktig at limet legges på riktig plass mens det tørker. Klem limfugen sammen med et par tekstilklyper. Pass også på å tørke bort overflødig lim som siver ut, ellers vil det bli flekker på skinnet!

Når limet har tørket, setter du merker der sømmen skal være. Bruk stålvinkel og falsben med kantpolerer for å markere ruten der sømmen skal sys. Kantpolereren har spor som gjør det enkelt å trekke en markert strek et par millimeter inn fra kanten.

Bruk deretter en lærspore i den markerte streken slik at det blir jevn avstand mellom hvert hull i sømmen.

Lag hull rett gjennom begge skinnlagene med en syl i hvert markerte hull. 

Sett også et kryss med falsben og spore. Start i midten av krysset og trekk deretter sporene ut til hjørnene.

Skjær ut en liten skinnremse fra enden på skinnremmen, dette skal bli beltehempen. Kutt remsen i to, ta mål slik at hempen passer rundt skinnremmen, men allikevel har plass til to skinnremmer når beltet er i bruk.

Lag fire hull med syl og lim endene mot hverandre. Unngå at endene ligger over hverandre, da blir det for tykt. Press sammen og la limet tørke.

Når man syr i skinn bruker man oftest en vokset lintråd, en meget sterk tråd med en litt seig overflate og som derfor sitter godt. For at nålen ikke skal falle av tråden mens du syr, trer du først tråden i øyet og tvinner deretter tråden rundt nålen litt inn fra andre enden. Stikk deretter nålen gjennom tråden og dra tråden tilbake. Da sitter tråden godt festet i nålen.

Klipp av ca en meter lang tråd og sett fast en nål i andre enden av tråden på samme måte.

Sy deretter med salmakersøm rundt og på innsiden av krysset. Salmakersøm sys ved å tre nålen inn fra hver side gjennom samme hull. Tråden legger seg i åttetall og gir en meget sterk søm som festes godt til slutt. Tråden festes ved å sy noen sting på baksiden av beltet.

Sy sammen den lille hempen med lange sting i kors. Tre hempen på beltet.

Ta mål og lag hull på beltet med hullpipen slik at hullene passer til beltespennen. Kapp eventuelt av skinnremmen hvis den er for lang.


Trustpilot