Kaffefilterholder under juletreet?

01 desember, 2021

Strikket, sydd og snekret. Hjemmelaget julegave, laget for hånd - mer personlig enn det kan det vel ikke bli? Her er et tips til en julegave som passer enhver kaffeelsker.

Hjemmelaget julegave som noen har lagt ned kjærlighet, tid og omsorg i er vel noe av det fineste du kan få, ikke sant? Det er selvfølgelig viktig å gi riktig gave til rett person. En kaffeelsker som er glad i filterkaffe, blir sikkert glad for en håndsydd kaffefilterholder i lær.

For å lage denne kaffefilterholderen slik at den kan romme en stor bunt med filtre, formes den ene delen av læret ved å gjennomfukte læret med vann og deretter forme det over en treform som man på forhånd sager ut av en treplanke.

Start med å skrive ut mønsteret eller tegn ditt eget mønster. Pass på at mønsteret stemmer overens med det filteret du vil bruke. Sag deretter ut en plankebit i samme vinkel som kaffefilteret. Puss kantene runde og myke med sandpapir.

Skjær deretter ut skinndelene etter mønsteret. Rette kutt er enklest å få til med en rullekniv og en stålvinkel å støtte mot. Den øverste buede kanten er nok enklest å klippe ut med en lærsaks. Bruk en fettpenn for å markere kanten det skal klippes eller skjæres etter. Fettpennen kan deretter viskes ut med viskelær fra læret.

Når du har skjært ut to deler, bløtlegger du delene med en fuktig svamp. Overdelen formes deretter med hendene over treformen, se bildet.

Bakstykket legger du til tørking på skjærematten, så blir det helt flatt igjen. Marker en kantlinje med falsben og kantpolerer, som har en smart riflet del slik at man kan merke en rett strek i nøyaktig samme avstand fra kanten. Dra falsbenet langs kanten med et lett trykk.

Merk streken rundt alle kantene på bakstykket og marker også kantene på framdelen. Bøy samtidig ut kanten på sidene der sømmen skal være.

Skjær ut et hull i passelig størrelse mens læret ennå er fuktig. Hullet må være stort nok til en stor malje i midten av hjørnet på bakstykket. Bruk en sirkelskjærer.

Sett deretter maljen på plass med verktøyet som følger med. La deretter lærbitene tørke.

For å unngå at lærbitene glir mens du syr de sammen, starter du med å lime sammen sømmene. Legg et tynt lag lim langs kanten og press deretter delene sammen. La limet tørke godt. Lim og sy ferdig den første sømmen før du limer og syr den andre.

Lag hull til sømmen med en gaffelmeisel. Sett den første piggen i det siste hullet for nøyaktig avstand mellom hvert hull. Sømmen vil da bli jevn og fin. Husk hardt underlag når du lager hullene så du ikke skader verktøyet og underlaget.

Sy sømmen med vokset lintråd i såkalt salmakersøm. Fest en nål i hver ende av tråden og sy i åtte-tall. Stram godt til mellom hvert sting.

Fest tråden på baksiden ved å sy gjennom tidligere sting. Tråden er vokset og er derfor lett å feste.

Sett en snor eller lærrem i maljen til oppheng.


Trustpilot