Fluesmekker i lær

03 august, 2022

Svirrende fluer hører til med sommeren. Med en fluesmekker på nært hold, kan man forkorte den plagsomme atferden og samtidig gjøre det med stil!

 

Vi liker vel alle å slå to fluer i en smekk. Å lage en fluesmekker av tre og lær som er så fin at den kan henge fremme, lett tilgjengelig, er nesten som å slå to fluer i en smekk vel? Når stil møter funksjon og nytte forent med å være fornøyd.

Start med å skjære til en lærbit til fluesmekkeren. Bruk en stålvinkel til å skjære vinkelrett. Skjær så av hjørnene i en 45 graders vinkel for å få de litt mykere.

Nå er det på tide å tegne en mal for hullet i fluesmekkerens lærlapp. Legg lærbiten på et papir og tegn av med en blyant. Mange små hull gjør det enklere å smekke fluene da luften kan passere igjennom hullene, men husk å ikke lage altfor store hull slik at mindre fluer heller ikke unnslipper. Vi brukte hullpipe med 5 mm i diameter.

Hullene kan man plassere i et helt symmetrisk mønster, eller i hvilket mønster man vil. Husk bare på å ta med skaft festet i beregningen så at ingen hull ved en feil havner under skaftefestet. Skaftfestet bør nå inntil 5 cm inn på læret.

 Vi laget et mønster av 2 diagonale kvadrater. Mål og marker hvor hullene skal være med blyant på papiret. En gjennomsiktig linjal som brukes til quilting kan være kjekt å ha når man skal lage mønster av prikker.

Klipp ut mønsteret og legg det på lærbiten som skal bli selve fluesmekkeren. Lag små hull med syl rett igjennom papiret og ned i læret for å markere hvor hullene skal lages.

Bruk så en hullpipe og en hammer for å slå hull i læret. (Ikke glem å beskytte hørselen din når du slår hull!)

Selve skaftet lages av 2 halvstaver som limes sammen med læret imellom. Spikk bort ca. 1 mm på begge stavene, rundt 5 cm fra kanten, som læret skal sitte.

Lim sammen halvstavene med læret imellom, se til at lærbiten sitter rett. Når du har presset sammen halvstavene tørker du kjapt bort overflødig lim og holder deretter lim fugen i spenn ved hjelp av tvinger imens limet tørker.

Borr 2 små hull igjennom skaftet og læret, men ikke helt igjennom.

Borr et større hull i enden av skaftet for å kunne feste en opphengs krok.

Forsenk borehullet med en bore forsenker for å få et penere hull, men også for at skruen skal nå ned gjennom læret til motsatt halvstav, og dra de sammen.

Skru til med en tre skrue i messing med rundt hode og et klassisk rett spor.

Skjær et smalt lær til rem for å lage oppheng i enden, tre igjennom hullet og knyt sammen remmen.


Trustpilot