Flettet taumatte til sommerbordet

25 mai, 2022

En mindre modell av den klassiske taumatten blir et fint gryteunderlag til sommerbordet.

Før i tiden brukte sjøfolk mengder av tau på sine reiser over de syv hav. Tauene var helt nødvendige på havet, men ble etter hvert slitt og måtte skiftes ut fra tid til annen. Taustumpene som ble igjen, ble brukt til ting som ikke var like utsatt for slitasje, f.eks flettet man de klassiske taumattene og brukte som dørmatte.

 Denne modellen, som vi kjenner så godt igjen som dørmatte, passer like godt på et bord! Bruker man litt tynnere tau, får matten en sommerlig og maritim stil i passelig størrelse. Vi har her brukt et 8 mm tykt tau, alt du trenger er et langt tau og lim til å feste endene med.

Start med å lage en vanlig knute i enden av tauet, som ikke skal strammes til. Løkken i tauet skal ha et mål på ca 30 centimeter i diameter. Legg tauet et sted på gulvet der du har god plass.

Legg tauet som på bildet over. Den venstre, korte tauenden ender rett på utsiden av bildet, mens resten av tauet ligger på høyre side.

Snu begge tauendene slik at de danner en løkke, som på bildet, slik at høyre tauende kommer øverst.

Legg venstre tauende over den høyre.

Start flettingen, dra tauet under og over annenhver gang, som på bildet. Se nøye på bildet.

Snu tauet mot klokken og tilbake igjen. Flett over og under annethvert tau slik at det dannes en vev.

Snu tauet i en løkke med klokken og følg tauet fra start. Flett på samme måte som tauet ligger, over og under. Legg tauet parallelt med tauet du skal følge.

Fortsett å flette på samme måte slik at hullene i underlaget fylles ut.

Fire runder med tau er passelig for å fylle ut vårt underlag. Klipp av endene på tauet og sett på el-tape slik at endene ikke frynser seg opp.

Lag underlaget så flatt som mulig, og lim endene fast på baksiden av underlaget til slutt.


Trustpilot