Filtede påskeharer

23 mars, 2022

Små søte ullharer har etter hvert blitt et vanlig innslag i vår påsketradisjon, en idé som opprinnelig kommer fra Tyskland. Ifølge legenden var det harene som verpet eggene til påske. Disse harene filter du enkelt og greit med isoporegg.

For en tid tilbake var kyllinger og egg de mest vanlige påskesymbolene i Norge. De siste årene har de måttet vike litt for påskeharene. Vi elsker de myke påskeharene i alle mulige former! Opprinnelig kommer tradisjonen med påskeharer fra Tyskland, der man på 1600-tallet lurte barna til å tro at det var haren som verpet eggene, som barna måtte lete etter i hagen. I senere tid ble det egg fylt med godteri, som ligner våre tradisjonelle pappegg, men det var altså haren som verpet eggene!

Disse enkle påskeharene filter man rundt egg av isopor, så det er egentlig bare ørene, halen, snuten og værhårene som gir haren karakter. Heng opp harene i bjørkeriset eller i en annen vakker gren fra naturen.

Start med å dekke isoporegget med litt grå, hvit eller naturfarget ull. Garnet kan gjerne vikles i flere omganger på kryss og tvers.

Deretter filtes ullen på plass med en filtnål som stikkes i egget gjentatte ganger. Nålen har små mothaker som setter seg fast i ullfibrene og drar de med seg. Nålen stikkes inn flere ganger slik at ullen filtes fast på egget. Blir det ujevnt, kan man fylle på med ull der det trengs mens man filter.

Lag en hale ved å rulle sammen en liten ball av ullgarnet. Filt sammen halen med nålen og sett den lille halen fast på egget med filtnålen. Bruk gjerne en filtplate av skumplast som underlag for å unngå å bli stukket i fingeren av den spisse filtnålen, som er meget skarp!

Vi brukte naturfarget tykk filt til å lage ørene. Klipp ut to ører i passelig størrelse til kroppen. Ta litt rosa ull og filt det fast i midten av hvert øre.

Ørene brettes litt sammen og filtes i fin fasong.

Ørene filtes på plass på kroppen. Bruk litt grå toveull i tillegg slik at ørene sitter godt.

Nesen filtes av litt rosa ullgarn.

Til værhår brukte vi en tynn, svartglødd jerntråd. Klipp av en litt lenger tråd enn du trenger, sett den på plass og klipp av tråden slik at værhårene blir passelig lange.

Filter du flere harer, kan du plassere ørene på ulike måter og dermed få harer som ligger eller sitter, avhengig av hvor du plasserer ører, hale og nese.

Filt til slutt en garnlengde på plass bak ørene dersom harene skal henges opp.


Trustpilot