Bøyelige trelister - snarveien for gamle møbler

27 april, 2022

Med bøyelige treornamenter kan man gi de gamle slitte møblene et skikkelig ansiktsløft.

Vakre utskjærte treornamenter finner man ofte på gamle møbler. - Et fantastisk håndverk og en tradisjon, vel verdt å ta vare på. På loppemarkeder kan man av og til finne møbler som er blitt så slitt og tæret av tidens tann at de trenger en oppussing før de kan plasseres innendørs.

En morsom måte å gjøre det på, er å pusse opp møblene med nye treornamenter i gammel stil. Nå finnes det også bøyelige treornamenter som kan settes rundt runde bord, f.eks for å feste en perlelist i.

Vi har funnet et rundt bord på loppemarked med stygge riper i lakken på flere steder. Det blir vanskelig å reparere skadene dersom man ikke pusser og maler over ripene, men først skal bordet få noen ekstra treornamenter.

Start med å pusse lett over bordplaten med slipepapir, slik at overflaten blir ru og malingen får godt feste. Tørk deretter over med en fille slik at overflaten blir tørr og støvfri.

Bøyelige ornamenter finnes i ulike varianter, som f.eks lister og andre former for ornamenter, som passer til avrundede former. Bruk varmluftpistol eller embossingføner for å forme de bøyelige ornamentene, varmes forsiktig og formes etter overflaten som skal applikeres. De bøyelige listene leveres sammenrullet i en rull, og må varmes opp og bøyes forsiktig ut før man kapper de opp i passelige lange biter.

Man må være lett på hånden slik at listene ikke brekker. Listene brekker fort hvis man ikke tar det pent og forsiktig. Ta mål av hvor lange biter du trenger og kapp med en japansk håndsag.

Vårt bord har en skuff som kan trekkes helt ut, og fordi den har den samme formen som de andre sidene, passer det godt å forme listene over skuffen. Skuffen er noe kortere, så de andre bitene får en perle ekstra når vi kapper til listene.

Ornamentene varmes med varmluftpistol og formes i fasong. La deretter listene stå og avkjøles og lim fast listene med trelim.

Mens limet tørker, holdes listen på plass med et par tvinger. Lim deretter de andre treornamentene på plass. La limet tørke godt.

Mens limet tørker, holdes listen på plass med et par tvinger. Lim deretter de andre treornamentene på plass. La limet tørke godt.

Deretter er bordet klart for å males.

Vi brukte en maling som også fungerer utendørs og malte et noe tynt strøk med en lakkpensel.

Noen steder skinner brunfargen på bordet gjennom, men effekten blir ganske fin med de tydelige penselstrøkene. For at malingen skal dekke helt, maler man bare et strøk til. La malingen tørke minimum et døgn for du tar det i bruk.


Trustpilot